city2 WHITE DDIAFANES

 traction control  Τι είναι και πως λειτουργεί 

 

Το Traction Control είναι ένα σύστημα ασφαλείας που ελέγχει την περιστροφή του πίσω τροχού και αποτρέπει την υπερστροφής ισχύος αυτού, λόγο απότομου ανοίγματος του γκαζιού ή λόγο μεταβολής της πρόσφυσης. Η λειτουργία του βασίζεται στην παρακολούθηση της ταχύτητας περιστροφής του πίσω τροχού (ή των στροφών του κινητήρα) συναρτήσει της ταχύτητας της μοτοσικλέτας.

Όταν το σύστημα διαγνώσει απότομη αύξηση της περιστροφής του πίσω τροχού ή απότομο ανέβασμα των στροφών του κινητήρα που να μην δικαιολογείται από την ταχύτητα κίνησης και το άνοιγμα του γκαζιού, τότε παρεμβαίνει, μειώνοντας την ισχύ του κινητήρα (ρυθμίζοντας την τροφοδοσία ή την ανάφλεξη), ώστε να ανακτηθεί η πρόσφυση. Όπως και με το
ABS, έτσι και με το Traction Control, η εξέλιξη “τρέχει” με γεωμετρική πρόοδο και πλέον μπορούμε να μιλάμε για συστήματα που κάνουν εντελώς “αθόρυβα” την δουλειά τους, χωρίς ο αναβάτης να αντιλαμβάνεται πότε αυτά παρεμβαίνουν.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το
Traction Control να προσφέρεται με δυνατότητα ρύθμισης σε πολλά επίπεδα, σε ένα εύρος που κυμαίνεται από πλήρη εξάλειψη της υπερστροφής, μέχρι την δυνατότητα απολαυστικών αλλά πλήρως ελεγχόμενων... “παντιλικιών”