city2 WHITE DDIAFANES

Kawasaki

kawasaki Z900 A2

Με μειωμένη απόδοση για νέους… “διπλωματούχους”

Την παραγωγή μιας νέας έκδοσης του Z900 ανακοίνωσε η Kawasaki, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί νόμιμα από κατόχους διπλώματος Α2 κατηγορίας, στις χώρες που αποτελούν μέλη της ΕΕ, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Ο νόμος ορίζει πως οι κάτοχοι άδειας οδήγησης Α2 κατηγορίας, μπορούν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτες ισχύος μέχρι και 35 Kw, δηλαδή περίπου 47 ίππων. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορεί κάποιος αναβάτης με A2 δίπλωμα να ρίξει με kit την απόδοση ενός ZZR 1400 στους 47 ίππους και να το οδηγεί χωρίς πρόβλημα, αφού οι οδηγίες ορίζουν επίσης ότι η ονομαστική ισχύς μιας μοτοσυκλέτας πριν εφαρμοσθεί σε αυτή το kit του detuned, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο των 35Kw, δηλαδή 70Kw ( περίπου 94 ίπποι).

Το Z900 με την ονομαστική ισχύ των 123,6 ίππων (92Kw+) προφανώς δεν μπορούσε να συμπλεύσει με αυτή την νομοθεσία, οπότε η Kawasaki παρουσίασε μια νέα έκδοση αυτού, χωρίς καμία απολύτως αλλαγής πλην της μειωμένης, στους 94 ίππους, ισχύος.

Σε αυτή την έκδοση λοιπόν, μέσω επαναπρογραμματισμού της ECU από εξουσιοδοτημένους dealer, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ισχύς και να φτάσει στους 47 ίππους, καθιστώντας την μοτοσυκλέτα απόλυτα νόμιμη για την οδήγηση της με δίπλωμα κατηγορίας A2.

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την μειωμένη ονομαστική ισχύ με την οποία έχει ομολογκαριστεί η μοτοσυκλέτα, δεν υπάρχει καμία άλλη απολύτως αλλαγή σε σχέση με την open έκδοση του Z900. 

Αναφέρεται επίσης, ότι όταν ο κάτοχος του Α2 διπλώματος, προβιβαστεί στην κατηγορία Α, (περισσότερα για τα διπλώματα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) τότε η μοτοσυκλέτα μπορεί να επαναπρογραμματιστεί στους 94 ίππους. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με την TEOMOTO, αποκλειστική αντιπρόσωπο της Kawasaki στην Ελλάδα, μας πληροφόρησαν ότι η συγκεκριμένη έκδοση του Z900 εισάγεται κανονικά, κατόπιν παραγγελίας.