city2 WHITE DDIAFANES

Daelim

daelim s3 advance test cityrider Άλφα και Ωμέγα

 

 

Του Βασίλη Κωστάκου

Από την μακρινή Κορέα έρχεται το Daelim S3 Advance, ένα scooter με εντυπωσιακή εμφάνιση και ένα άκρως δελεαστικό value for money πακέτο. Αποτελεί μια καλή και οικονομική πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν ένα scooter με άνετους χώρους και επιδόσεις στην καθημερινή τους μετακίνηση.


Σίγουρα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό scooter. Οι κορεάτες σχεδιαστές, χωρίς να προχωρούν σε ακρότητες των παλαιότερων ετών, που νόμιζες ότι τα scooter τους προέρχονταν από πρωταγωνιστικό ρόλο σε καρτούν, πλησιάζουν σε πιο «ευρωπαϊκά» πρότυπα καθιστώντας τα οχήματά τους πιο ελκυστικά. Φυσικά δεν μπορούν να αποφύγουν κάποιες σχεδιαστικές υπερβολές που προσδίδουν διαστημική εμφάνιση. Όπως τα δύο κυκλικά μπλε led φώτα, εκατέρωθεν του προβολέα, που πραγματικά το κάνουν να ξεχωρίζει, καθώς πολύ λίγα δίτροχα έχουν ασπαστεί αυτή τη αυτοκινητάδικη πινελιά. Με led είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, που ουσιαστικά μαζί με τα φλας, καταλαμβάνει όλη την ουρά. Οι γωνιώδεις καμπύλες του προσδίδουν μια μοντέρνα εμφάνιση, ενώ όσο αφορά τη ζελατίνα έχει υιοθετηθεί μια πολύ έξυπνη λύση. Η ζελατίνα δεν είναι απλά η προέκταση του ρύγχους, αλλά καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του, δημιουργώντας ένα πιο ελαφρύ, σε αίσθηση, σύνολο, ενώ προστατεύει αποτελεσματικά λόγω μεγάλου μεγέθους. Μεγάλα τμήματα αλουμινίου καλύπτουν την περιοχή γύρω από το τιμόνι, προσθέτοντας μια πινελιά πολυτέλειας, σημείο που συμπληρώνεται και από τα μεγάλα με μπλε φωτισμό όργανα, που παραπέμπουν σε ακριβό αυτοκίνητο.


Συναντάμε μεγάλους και άνετους χώρους για τον οδηγό και τον συνεπιβάτη, που μοιράζονται τη μεγάλη σέλα. Τα πόδια του οδηγού μπορούν να είναι τεντωμένα και εμπρός σε ξεχωριστό πάτωμα που βρίσκεται πιο ψηλά, ενώ τα μαρσπιέ του αναβάτη ξεδιπλώνονται πατώντας ένα κουμπί επάνω τους. Την προσοχή στη λεπτομέρεια φανερώνει και το αμορτισέρ κάτω από τη σέλα που την κρατά ανοικτή όσο εσύ τακτοποιείς τα πράγματά σου στον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο από κάτω της, ο οποίος χωρά ένα full face κράνος. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι η σέλα ανοίγει ηλεκτρομηχανικά από ένα μπουτόν, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό διακόπτη. Σίγουρα η μεγαλύτερη καινοτομία είναι το σύστημα keyless που διαθέτει το Daelim, και είναι ένα gadget που αμέσως θα αγαπηθεί και το συναντάμε σε αυτοκίνητα. Βάζεις το κλειδί στην τσέπη και σύντομα το ξεχνάς εκεί, καθώς το S3 το αναγνωρίζει κάθε φορά που θα βρεθείς στη σέλα του, αφήνοντάς σε να περιστρέψεις το κεντρικό διακόπτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός είναι ένας μικρός επιλογέας. Έτσι το βγάλε –βάλε γάντια είναι μια διαδικασία που πλέον δεν χρειάζεται, ούτε να ψάχνεις κάθε φορά που έβαλες το κλειδί. Το κλειδί χρησιμεύει πλέονν μόνο για να ανοίξεις το κεντρικό ντουλαπάκι, όπου βρίσκεται και ο χειροκίνητος τρόπος για να ανοίξεις τη σέλα, εάν η μπαταρία ή τα ηλεκτρικά παραδώσουν πνεύμα.


Αναμφίβολα, το πιο δυνατό σημείο ατού τού S3 είναι ο κινητήρας του. Αν η εντυπωσιακή του εμφάνιση τραβάει τα βλέμματα, και ενθουσιάζει με όλα τα gadgetάκια του, σίγουρα δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος με τον κινητήρα του, και συγκεκριμένα με τον τρόπο απόδοσής του. Από διακόσια πενήντα κυβικά (247 για την ακρίβεια) ξεπηδούν 25 ίπποι με 2,17 kgm στις 6.800 σ.α.λ. Ο κινητήρας είναι υγρόψυκτος, με 4 βαλβίδες και τροφοδοσία ψεκασμού. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο τρόπος που λειτουργεί ο κινητήρας κάνει το S3 να στέκεται με αξιώσεις απέναντι και σε 300άρια. Πέρα από ένα μικρό δισταγμό στην απόκριση, για λόγους ασφάλειας στις εκκινήσεις από στάση, το scooter της Daelim επιταχύνει γρήγορα σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, με μια γραμμική απόδοση χωρίς ξεσπάσματα, που βοηθά ακόμα και λιγότερο έμπειρους αναβάτες να κινηθούν σβέλτα. Και ενώ πιστεύεις ότι η καλή επιτάχυνση οφείλεται σε μια σχετικά κοντή σχέση μετάδοσης, το S3 συνεχίζει να ανεβάζει διαρκώς ταχύτητα, ακόμα και μετά τα 120 χλμ/ώρα. Σε ελαφριά κατηφορικό δρόμο θα δείτε το δείκτη να ξεπερνά τα 150, ενώ η ταχύτητα δεν θα μεταβληθεί πολύ εάν η κλίση αντιστραφεί. Και όλα αυτά με σχετικά μικρή κατανάλωση, αλλά και μια πολιτισμένη λειτουργία, χωρίς μηχανικούς θορύβους ή κραδασμούς.  


Το Daelim S3 έχει σχεδιαστεί για μετακινήσεις εκτός πόλης. Το μέγεθός του, αλλά κυρίως η θέση οδήγησης είναι που το χαρακτηρίζουν ως ένα περιαστικό όχημα. Με τον αναβάτη σε όρθια θέση και το τιμόνι να έρχεται αρκετά κοντά του και χαμηλά, σε παραπέμπει σε παλαιότερες εργονομίες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο εμπρός τροχός που βρίσκεται αρκετά εμπρός, και ουσιαστικά, απομονώνουν τον αναβάτη. Έτσι ο ιδιοκτήτης του S3 πρέπει να μάθει να ζει με αυτή τη συμπεριφορά και να μάθει να μην «ορμάει» στις στροφές, αλλά να οδηγεί με ανοικτές και «απαλές» γραμμές. Αυτά όσο αφορά τις στροφές γιατί στις ευθείες το S3 ταξιδεύει άνετα και χαλαρά, χάρη και στον πολύ καλό του κινητήρα. Η προστασία από τον αέρα είναι πάρα πολύ καλή, και μόνο ψηλόσωμοι αναβάτες θα διαμαρτυρηθούν για το ύψος της μεγάλης ζελατίνας που οδηγεί τον αέρα ακριβώς στα μάτια. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουν σχεδόν πάντα τη ζελατίνα κατεβασμένη. Μέσα στη πόλη το Daelim δεν θα δυσκολευτεί τόσο από τον όγκο του, αλλά από το παλαιομοδίτικο στήσιμό του, που δεν του επιτρέπει να ελίσσεται γρήγορα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Όσο η κίνηση έχει ροή, ο αναβάτης του S3 δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, το αντίθετο θα λέγαμε. Χάρη και στον πολύ καλό κινητήρα, μπορεί να πετυχαίνει πολύ καλές επιταχύνσεις από φανάρι σε φανάρι. Τα φρένα, αν και δεν διαθέτουν ABS, έχουν εξαιρετική λειτουργία, χάρη στο συνδυασμένο σύστημα που χρησιμοποιούν. Είναι τόσο καλό, που ουσιαστικά θέτει σε αδράνεια τη δεξιά μανέτα του μπροστινού φρένου, αφού πατώντας μόνο το πίσω, το scooter φρενάρει μια χαρά.  


Σε μια δύσκολη εποχή, λόγω  οικονομικής κρίσης, ο παράγοντας τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμα και στα δίκυκλα, και για αυτό οι υποψήφιοι αγοραστές επικεντρώνονται κυρίως σε αυτό τον τομέα. Το Daelim S3 Advance με τιμή τα 3.580 euro σίγουρα αποτελεί μια συμφέρουσα αγορά στη κατηγορία των μεσαίου κυβισμού scooter. Επιδόσεις, γραμμική απόδοση κινητήρα, καλά φρένα, είναι ήδη σημαντικοί λόγοι που καλύπτονται από το παραπάνω ποσό. Τώρα εάν κανείς προσθέσει την εντυπωσιακή εμφάνιση, τα φώτα ημέρας με led αλλά και το keyless σύστημα τότε σίγουρα πετυχαίνεις τον ορισμό value for money.

Κατασκευαστής Daelim
Μοντέλο S3 Advance
Τιμή 3.580 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 247
Διάμετρος/Διαδρομή 73X 59mm
Σχέση συμπίεσης 11:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 2140 mm
Ύψος σέλας 745 mm
Μεταξόνιο 1500 mm
Βάρος κενό 180 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 11,5 lt
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ
   
Φρένα  
Εμπρός Δίσκος 240mm, με   δαγκάνα 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος 240mm, με   δαγκάνα 2 εμβόλων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-14''
Πίσω 140/60-13''
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 25 hp 8700 rpm
Μέγιστη ροπή 25 Nm - 6800 rpm

daelim_s3_advance_test_cityrider_3.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_6.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_7.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_2.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider.jpgdaelim_s3_advance_test_cityrider_5.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_4.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_1.JPG

daelim_s3_advance_test_cityrider_3.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_6.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_7.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_2.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_8.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_5.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_4.JPGdaelim_s3_advance_test_cityrider_1.JPG