city2 WHITE DDIAFANES

Suzuki

 

suzuki address 110 uk 5

Access to any address!

 

 

Της Τζο Λαδά

Παραλαμβάνοντας ένα scooter σχετικά μικρού κυβισμού για δοκιμή, πάνω-κάτω ξέρεις τι να περιμένεις. Θα είναι ψιλο-μικρό, ψιλο-ελαφρύ, θα ψιλο-έχει κάποιους χώρους αποθήκευσης... Γενικώς θα ψιλο-κάνει τη δουλειά του. Στην περίπτωση του Suzuki Address 110 όμως, οι προσδοκίες σου... ψιλο-ανατρέπονται, καθώς τελικά σου προσφέρει πολλά παραπάνω από αυτά που θα περίμενες!


Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που τίθεται στο θεατή. Γιατί σέλα, ουρά και μεγάλοι και στενοί τροχοί παραπέμπουν σε παπί, αν όμως κοιτάξεις από τη μέση και μπροστά ανακαλύπτεις ένα scooter! Ευθύς αμέσως καταλαβαίνεις πως ο συγκερασμός των δύο αποκλείεται να είναι τυχαίος και σίγουρα έχει γίνει με στόχο την εκμετάλλευση των καλών στοιχείων και των δύο αυτών δίτροχων πονημάτων. Σύντομα θα επιβεβαιωθείς.
Ανεβαίνοντας στην τεράστια παπο-σέλα, η άνεση που αυτή σού προσφέρει σε θέση οδήγησης (μόνος ή και με παρέα) αλλά και σε ιδανική αίσθηση του αφρώδους της (αρκετά μαλακή, χωρίς όμως το αφρώδες να “κάθεται”), σε προδιαθέτει για ατέλειωτες ώρες οδήγησης. Παράλληλα, το χαμηλό της ύψος στα 755mm από το έδαφος καθιστά ικανή την τοποθέτηση και των δύο ποδιών ενός μετρίου σε ύψος αναβάτη στο έδαφος, πράγμα που μου δίνει ιδιαίτερη σιγουριά.

Σε τι, λοιπόν, διαφέρει από τη σέλα ενος παπιού; Θα το ανακαλύψεις γυρίζοντας ένα “τσικ” αριστερά το κλειδί πάνω στη μίζα, για ν’ αποκαλυφθεί ο χώρος κάτω από αυτήν. Έτσι απλά, χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις το κλειδί και να ψάξεις για κάποια άλλη κλειδαριά γύρω από τη σέλα, αυτή θ’ανοίξει για να σου αποκαλύψει την τάπα του ρεζερβουάρ κι από πίσω της έναν τεράστιο χώρο αποθήκευσης 20,6lt, που φιλοξενεί άνετα ένα full face κράνος κι ένα μπουφανάκι.
Πρόσθετοι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται εκατέρωθεν της κολώνας του τιμονιού, στο εσωτερικό της ποδιάς του Address. Αποτελούνται από δύο ανοιχτές “τσέπες” που μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα νεράκι/καφεδάκι, με τον πλαστικό γάτζο ανάμεσά τους να σε προτρέπει να κρεμάσεις μια τσάντα, μια σακκούλα με ψώνια βρε αδελφέ (μεγίστου βάρους 1,5kg), που θ’ ακουμπήσει στο άνετο ενιαίο πάτωμα, χωρίς να ενοχλήσει ιδιαίτερα τα πόδια του οδηγού. Που τέτοια μεγαλεία σε παπί; Την ικανότητα φόρτωσης έρχεται να κλείσει η μεγάλη σχάρα της ουράς, όπου μπορούν να τοποθετηθούν αντικείμενα με τη χρήση “χταποδιού” ή, ακόμα καλύτερα, να βρει τη θέση της μια ωραία μπαγκαζιέρα.


Για να φτάσει στη σημερινή του μορφή, το Address της Suzuki πέρασε από... 28 κύματα! Όπου “κύματα”, βλέπε χρόνια παρουσίας της σειράς Address στο χώρο της μοτοσυκλέτας, καθώς το πρώτο Address παρουσιάστηκε 28 ολόκληρα χρόνια πριν, το 1987. Από τότε κιόλας, είχε σαν χαρακτηριστικό το μεγάλο χώρο αποθήκευσης και, αν και η έννοια της άνεσης ήταν μια άγνωστη έννοια εκείνη την εποχή, η διαρκής εξέλιξη της σειράς είχε ως αποτέλεσμα τις 640.000 πωλήσεις ανά τον κόσμο. Συνεπώς, η Suzuki δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να σταματήσει να την εξελίσσει για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αφού το Address απέδειξε πως είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο αγοραστικό κοινό.

Οι βελτιώσεις με γνώμονα την καλύτερη απόδοση σε “παράλληλη πλεύση” με την οικονομία είναι ουκ ολίγες. Ο κινητήρας χωρητικότητας 113 κυβικών εκατοστών εξέλαβε τροποποίηση στο θάλαμο καύσεως, ώστε αυτός να είναι πιο ομοιογενής. Ο θάλαμος εισαγωγής σχεδιάστηκε με νέα βαλβίδα εισαγωγής με μικρότερη κλίση, στις 21 μοίρες, πετυχαίνοντας έτσι πιο ομοιογενοποιημένη καύση από τον ανταγωνισμό. Τα κινούμενα μέρη του κινητήρα (έμβολο, εκκεντροφόρος άξονας) αλλά κι η αντλία λαδιού επανασχεδιάστηκαν, για να προσφέρουν την μέγιστη απόδοση και παράλληλα να μειωθούν οι τριβές και να προστατευθεί έτσι ο κινητήρας.

Το νέο σύστημα ψεκασμού, με έξι οπές ψεκασμού στο μπεκ, συμβάλλει επίσης στην ομοιογενή καύση. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η απόδοση 9hp (6,7kW) στις 8.000 σ.α.λ με ροπή 8,6kW στις 6.000 σ.α.λ και κατανάλωση, - κρατηθείτε-, 1,96 λίτρα βενζίνης στα 100 χιλιόμετρα! Κι η κατανάλωση αυτή δεν είναι καθόλου πλασματική, αφού σε μία μόνο ημέρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής το Address διήνυσε 150 χλμ με περίπου 2,5 λίτρα βενζίνης! Με χωρητικότητα 5,2 λίτρων στο ρεζερβουάρ, η Suzuki υπόσχεται πως το Address θα σας ταξιδέψει στους δρόμους της πόλης για 265 χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστείτε στάση στο βενζινάδικο.


Οι εκλεπτυσμένες διαστάσεις του Address 110 (μεταξόνιο στα 1260mm και πλάτος 665mm) το καθιστούν ικανό να περάσει μέχρι κι από κλειδαρότρυπα- τρόπος του λέγειν, φυσικά! Πραγματικά, οι διαστάσεις αυτές σε συνδυασμό με το ύψος σέλας 755mm και το τόσο χαμηλό βάρος του συνόλου, μόλις στα 97kg, ο αναβάτης νομίζει πως βρίσκεται πάνω σ’ ένα παιχνίδι! Θυμάστε το ηλεκτροκίνητο μοτοσυκλετάκι που είχε ο πλούσιος ξάδερφος σας και δεν το έδινε σε κανέναν για να μην του το χαλάσουν (η αλήθεια είναι πως το ξεκατίνιαζες κάθε φορά που το έπαιρνες κρυφά!); Κάπως έτσι νιώθει κανείς στη σέλα του Address 110. Μόνο που τώρα δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για ένα πραγματικό scooter, με αξιοπρόσεκτες επιδόσεις!

Το Address είναι ένα ατίθασο scooterάκι, που επιταχύνει γρήγορα αλλά και ομαλά αμέσως μόλις γυρίσεις το δεξί grip. Η κίνησή του είναι άνετη και σβέλτη μέχρι τα 85km/h, όπου κυρίως θα κινηθεί, ενώ μετά από αυτό το χιλιομετρικό όριο θ’ ανεβάσει αργά και σταθερά μέχρι τα 110km/h στο παντελώς αναλογικό του κοντέρ. Με συνεπιβάτη, η τελική ταχύτητα θα φτάσει στα 100km/h ακατέβατα. Σε αυτά τα όρια ξεκινά μια γλυκειά στρέβλωση στο πλαίσιο, που μεταφέρεται από το πίσω μέρος γλυκά στο μπροστινό, χωρίς να φτάνει καν το ελάχιστο επίπεδο επικινδυνότητας.

Η συμπεριφορά του στο δρόμο είναι εξαιρετική. Το σύνολο έχει αρκετά συμπαγή αίσθηση, η οποία μόνο σε πολύ απότομη επιτάχυνση από στάση θα διασπαστεί για κλάσματα του δευτερολέπτου, δίνοντας ανεπαίσθητα την αίσθηση ότι αποτελείται από δύο ξέχωρα κομμάτια μπροστά και πίσω. Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο οι πολύ έμπειροι αναβάτες θ’ αντιληφθούν.
Σε γρήγορη κι επιταχυνόμενη στροφή και με ταχύτητα 75km/h γίνεται και πάλι αισθητή η στρέβλωση του πλαισίου, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη με συνεπιβάτη (σεβαστών 115 κιλών, να τα λέμε κι αυτά).

Οι αναρτήσεις (τηλεσκοπικό πηρούνι διαμέτρου 26mm μπροστά και μονό αμορτισέρ εδραζόμενο αριστερά για πίσω) λειτουργούν άψογα σε συνεργασία με τους 14ηδες στενούς τροχούς. Με ένα... σχετικά ελαφρύτερο δικάβαλο (σύνολο περίπου 140 κιλών) το Address θα κινηθεί σε χωματόδρομο με την ίδια άνεση που κινούταν προτέρως στην άσφαλτο!
Το σύστημα των φρένων αποτελείται από δίσκο 190mm με δαγκάνα ενός εμβόλου μπροστά και ταμπούρο διαμέτρου 120mm πίσω. Η απόδοσή τους είναι τόσο καλή, ώστε θα χρειαστεί να ξαναρίξετε μια ματιά για να διαπιστώσετε γι’ άλλη μια φορά πως πρόκειται όντως για δίσκο-ταμπούρο! Σε αίσθηση χάνουν ελαφρώς, σε σχέση με την απόδοσή τους, θα ήθελα να είναι πιο άμεση.


Η γωνιώδης σχεδίαση των πλαστικών μερών του Address το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Το φανάρι μπροστά πλαισιώνεται από δύο προβολάκια, που εδράζονται δεξιά κι αριστερά της δίχρωμης μάσκας, ενώ στο ίδιο κρύσταλλο εδράζονται και τα φλας.
Στις ευκολίες του περιλαμβάνεται μονό αλλά και κεντρικό stand, ενώ τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι αλουμινένια αναδιπλούμενα. Γενικότερα, τα πάντα πάνω στο Address είναι οικεία κι εύκολα κι ακόμη κι ο πιο άπειρος αναβάτης μπορεί στη σέλα του να διανύσει ατέλειωτα απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.

Ο πλήρως αναλογικός πίνακας οργάνων περιέχει τα βασικά (μεγάλο αναλογικό κοντέρ που περιλαμβάνει αναλογικό χιλιομετρητή και λυχνίες φλας, από κάτω η ένδειξη στάθμης της βενζίνης και δεξιά κι αριστερά οι λυχνίες των φώτων και του κινητήρα, αντίστοιχα) είναι ίσως το μόνο σημείο που θα ξένιζε κάποιον εν έτει 2015. Όταν όμως αυτός ο κάποιος αντιληφθεί πως το εξαιρετικό αυτό πακέτο μπορεί να γίνει δικό του με μόλις 1,795€ θα καταλάβει γιατί κρατήθηκε αναλογικός ο πίνακας (άλλωστε, τι παραπάνω μπορεί να χρειάζεται ένα scooter 110cc;)! Ναι, είναι scooter της Suzuki, είναι 110cc και κοστίζει πολύ κάτω από 2.000€, κατατροπώνοντας τον ανταγωνισμό! Κι οι επιλογές σας δεν περιορίζονται στο αστραφτερό λευκό (Brilliant White) της δοκιμής, παρά μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ασημί Metallic Silver, μαύρο Titan Black και γαλάζιο με σπορ γραφικά, Macho Bright Blue.

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο UK 110 Address 
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης Α.Ε.
Τιμή 1.940 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 1 EEK, 2 βαλβίδων
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 51 χλστ. x 55,2 χλστ.
Κυβισμός (cc) 113
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα, μανιβέλα
Κιβώτιο CVT
Συμπλέκτης αυτόματος
Τελική Σχέση μετάδοσης ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος χαλύβδινο σωληνωτό
Μήκος  (mm) 1845
Πλάτος  (mm) 665
Ύψος (mm) 1095
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 755
Μεταξόνιο (mm) 1260
Ίχνος (mm) 97
Γωνία κάστερ (°) 25,45
Ρεζερβουάρ (lt) 5,2
Βάρος (kg) 97
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 26mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ αριστερά τοποθετημένο με έδραση στο κέλυφος της μετάδοσης
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 80/90-14
Πίσω 90/90-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 190mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 120mm
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 9/8,000
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 8,6/6,000

suzuki_address_110_uk_11.JPGsuzuki_address_110_uk_1.JPGsuzuki_address_110_uk_6.JPGsuzuki_address_110_uk_7.JPGsuzuki_address_110_uk_8.JPGsuzuki_address_110_uk_9.JPGsuzuki_address_110_uk_3.JPGsuzuki_address_110_uk_13.JPGsuzuki_address_110_uk_12.JPGsuzuki_address_110_uk_4.JPGsuzuki_address_110_uk_2.JPGsuzuki_address_110_uk_10.JPGsuzuki_address_110_uk_14.JPGsuzuki_address_110_uk_5.JPG

suzuki_address_110_uk_lep_1.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_12.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_9.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_4.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_5.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_8.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_7.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_2.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_15.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_3.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_13.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_14.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_11.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_10.JPGsuzuki_address_110_uk_lep_6.JPG