city2 WHITE DDIAFANES

SYM

Cannot find images/stories/dokimes/sym/2014/sym_gts300/lepto/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/images/stories/dokimes/sym/2014/sym_gts300/lepto// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
Cannot find images/stories/dokimes/sym/2014/sym_gts300/kinisi/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/images/stories/dokimes/sym/2014/sym_gts300/kinisi// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
sym gts 300 f4 test cityrider Fabulus, Faithful, Fantastic, Fascinating…. F4!

 

 



Του Τάκη Μανιάτη
Με το νέο GTS 300 F4, η SYM δίνει περισσότερη πολυτέλεια και άνεση σε ένα scooter μεσαίου κυβισμού που συνδυάζει με άριστο τρόπο την ευελιξία και sport μετακίνηση μικρότερων και μεγαλύτερων κυβισμών.


Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να μετακινείσαι καθημερινά με άνεση, ασφάλεια, δυναμικότητα, χαρακτήρα; Ένα μεταφορικό μέσον το οποίο εκτός από το να…. δουλεύει και να σε πηγαίνει εκεί που θες, να προσφέρει και το αντίστοιχο κερασάκι στην τούρτα της ποιοτικής μετακίνησης. Και πιστεύοντας στα παραπάνω, η ελληνική αντιπροσωπεία της SYM πήρε τα νέα GTS F4 και τα έβγαλε στους δρόμους, δίνοντας την ευκαιρία στους αναβάτες άλλων scooter, να οδηγήσουν και να συγκρίνουν μόνοι τους.

Εμείς, πιο τυχεροί, είχαμε στην κατοχή μας για μία εβδομάδα ένα GTS 300 με το οποίο απολαύσαμε καθημερινή μετακίνηση, διαπιστώνοντας ότι τα 300άρια, αποτελούν τον βολικότερο κυβισμό για οδήγηση σε καθημερινές συνθήκες. Όμως, το GTS, δεν είναι ένα 300άρι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρό, μαζεμένο, ή sport, αλλά ούτε και GT σε διαστάσεις. Είναι όμως λίγο απ’ όλα, και αιχμηρό, και sport σε εμφάνιση, αλλά και με χαρακτηριστικά GT σε προστασία και άνεση. Πως τα καταφέρνει αυτά; Το βλέπεις από μπροστά: Δύο όμορφοι προβολείς σε κοιτούν με δυναμικότητα και τα φώτα ημέρας τύπου LED με αισθητήρα αυτόματης ενεργοποίησης, το χαρακτηρίζουν.

Το μπροστινό μέρος, είναι στενό, sport δηλαδή, αλλά με μεγάλη προστασία για τον αναβάτη που κρύβεται πίσω του ολόκληρος, χάρη και στην ψηλή και φαρδιά ζελατίνα – GT δηλαδή. Η οποία ζελατίνα, παραμένει και αυτή sport όμως σε στυλ, παρά το μέγεθός της. Έχει όμως και μεγάλους καθρέπτες, τεράστιους για το μέγεθός του θα λέγαμε, με ενσωματωμένα LED φλας με είδωλα που καλύπτουν τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού, και όγκο που δυσκολεύει τις μετακινήσεις και του πιο ευέλικτου αναβάτη. Σαν… GT δηλαδή.


Δύο μεγάλες σέλες, ξεχωριστές για κάθε επιβαίνοντα, με του αναβάτη να είναι χαμηλή στα 760mm και να προσφέρει εύκολο πάτημα στο δρόμο, και την πλάτη του να διαθέτει μαξιλαράκι για στήριγμα, ρυθμιζόμενο σε τρεις θέσεις. Πιο φαρδιά και πιο μαλακή του συνεπιβάτη, με πλάτη στήριξης λίγο απομακρυσμένη, μιας και το μήκος της σέλας είναι τέτοιο που αφήνει πολύ χώρο ανάμεσα στους επιβαίνοντες και απομακρύνει τις… θερμές αγκαλιές. Το πίσω μέρος του GTS είναι μαζεμένο σε διαστάσεις, στενό και με όμορφες γραμμές, δημιουργώντας έτσι ένα αεροδυναμικό σύνολο με το μεγάλο φανάρι, αλλά και τις καλλίγραμμες και χρηστικές χειρολαβές. Κάτω από τη σέλα που ανοίγει είτε ηλεκτρικά με το κουμπί που βρίσκεται στον αριστερό διακόπτη, είτε με το κλειδί του κεντρικού διακόπτη, ξεδιπλώνεται ένας μεγάλος χώρος που το εξωτερικό μέγεθος του scooter δεν μαρτυρά. Χωράνε άνετα δύο κράνη, ένα jet και ένα full face, αλλά και άλλα μικροπράγματα, ενώ διαθέτει και φωτισμό για το βράδυ – και αμορτισέρ για να παραμένει ανοιχτός, αλλά και αντικλεπτικό διακόπτη.

Οι αποθηκευτικοί χώροι συνεχίζονται και στο μπροστινό τμήμα, όπου, ένα ντουλαπάκι στο δεξί τμήμα της ποδιάς, με πρίζα για φόρτιση κινητού και θύρα USB, θα χωρέσει γάντια, πορτοφόλι και άλλα μικροπράγματα. Η ευχρηστία στην σχεδίαση φαίνεται τόσο από τα ευμεγέθη κουμπιά για τα διπλά προβολάκια ομίχλης και τα alarm αριστερά του κεντρικού διακόπτη, αλλά και από το σύστημα ασφαλείας – πορτάκι, με το οποίο κλειδώνει η είσοδος του κλειδιού. Ωστόσο, δεν μπορείς να παραλείψεις ότι κάτω από αυτά, υπάρχει δίοδος ζεστού αέρα για τις κρύες μέρες του Χειμώνα, η οποία κλείνει με “ροδάκι”, όπως οι εξαερισμοί στα ταμπλό των αυτοκινήτων.


Οι αλλαγές που έκανε η SYM στο νέο GTS δεν αφορούσαν απλές βελτιώσεις στα σημεία, αλλά ολοκληρωτική σχεδίαση από την αρχή. Για να φτάσει στο σημείο να προσφέρει την ποιότητα, τις ανέσεις, τους χώρους του GTS 300 F4, δημιούργησε ένα τελείως νέο ατσάλινο πλαίσιο. Κατά την SYM, αυτό δίνει στην οδηγική συμπεριφορά αυξημένη στιβαρότητα κατά 160%, νούμερο που αντικατοπτρίζει την οπτική με την οποία εξετάστηκε και ανανεώθηκε το νέο GTS.

Επιπρόσθετα, οι τροχοί του παλιού, διαστάσεων 13 και 12 ιντσών, μπροστά και πίσω, αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερους, 14 και 13 ιντσών αντίστοιχα. Τα ελαστικά, έφτασαν στα νούμερα 120/70 και 140/60 αντίστοιχα, αυξάνοντας τις οδηγικές δυνατότητες, με το έξτρα πέλμα που διαθέτουν. Παράλληλα, κι ενώ αυξήθηκε η σταθερότητα και βελτιώθηκε η άνεση στις λακκούβες, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ο χώρος φόρτωσης στο εσωτερικό του πίσω μέρους, παρά τον μεγαλύτερο τροχό. Κι όμως, τελικά οι διαστάσεις του GTS δεν είναι μικρές, αφού το μεταξόνιο φτάνει τα 1.535mm και το συνολικό μήκος τα 2.175mm, νούμερα που το καθιστούν μεγαλύτερο από τα συνήθη 300άρια, π.χ. Honda SH, και το τοποθετούν δίπλα στα Honda NSS Forza 300, Kymco K-XTC 300 / Downtown, ακόμη και το Aprilia Atlantic.

Διαθέτοντας όμως χώρους, στιβαρότητα, άνεση και στους δύο επιβαίνοντες, αλλά και χαμηλή θέση οδήγησης, εύκολα μπορεί κάποιος να το δει και με “μικρότερο” μάτι. Στον τομέα της άνεσης, οι αναρτήσεις που επιλέχθηκαν αφορούν τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 37mm με διαδρομή 88mm και δύο αμορτισέρ με διαδρομή 92mm. Η sport νότα ολοκληρώνεται στα σύστημα πέδησης, όπου συναντάμε δίσκους τύπου “μαργαρίτα” σχεδιαστικά, και τετραέμβολη δαγκάνα μπροστά, με δύο έμβολα πίσω. Το σημαντικό εδώ είναι το συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS, το οποίο με το πάτημα της αριστερής μανέτας του πίσω φρένου, ενεργοποιεί και το μπροστινό, για βελτιστοποίηση του φρεναρίσματος.


Το νέο SYM GS 300 F4 δείχνει να σε κερδίζει με την πρώτη ματιά όντας σταματημένο, αλλά είναι ο κωδικός F4 που διαφοροποιεί ουσιαστικά το νέο από τα προηγούμενα μοντέλα. Αυτό, αφορά στον κινητήρα και μεταφράζεται ως εξής: Fabulous (απίθανος), Faithful (πιστός), Fantastic (φανταστικός) και Fascinating (συναρπαστικός), τα τέσσερα F δηλαδή, που κατά την SDYM χαρακτηρίζουν λειτουργικά τον κινητήρα, και δίνουν το τελικό αρτικόλεξο. Ο κινητήρας, αύξησε την χωρητικότητα του κατά 15 κυβικά εκατοστά, στα 278, από τα 263, ενώ παράλληλα ανέβασε και την απόδοσή του στους 29 ίππους, από 24 που απέδιδε η προηγούμενη έκδοση EVO. Η δύναμη αυτή έρχεται στις 8.500 σ.α.λ. και η ροπή του φτάνει τα 2,76 kgm στις 6.500 σ.α.λ, από 2,5 kgm στις 5.500 σ.α.λ.

Ο κινητήρας που διαθέτει ψεκασμό για την τροφοδοσία με καύσιμο δεν άλλαξε σε άλλα σημεία, αλλά πρόσθεσε δυναμικότητα στην ήδη θετική λειτουργία. Η απόδοση του τώρα έρχεται πιο δυνατά στις χαμηλές στροφές και επιταχύνει το βαρύ scooter με άνεση. Ο επιπρόσθετος κυβισμός διαφοροποίησε την καμπύλη απόδοσης και σε συνδυασμό με την άμεση μετάδοση, χαρίζουν ικανοποιητικές επιδόσεις στην πόλη. Θετικό είναι ότι ο κινητήρας δεν είναι ακαριαίος σε απόδοση κι έτσι, δεν θα χρειαστεί κάποιο σύστημα για περιορισμό της ολίσθησης σε γλιστερούς δρόμους. Δίχως βέβαια να θέλει να κρύψει τον χαρακτήρα του, η μεταβολή στις ψηλές στροφές είναι και αυτή ορατή: Το SYM GTS 300 F4 αρέσκεται να οδηγιέται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 χ.α.ω. στο κοντέρ, ενώ σε αυτές τις ταχύτητες διαπιστώνεις ότι το σύνολο κινείται ιδανικά.


Όντας ένα άνετο scooter με προορισμό τις μεγάλες διαδρομές, θα καλύψει κάθε ανάγκη στην πόλη με περιορισμό στο πλάτος και τους μεγάλους καθρέπτες, ενώ και το βάρος του θα γίνει ορατό. Το μήκος θα επηρεάσει επίσης τους χειρισμούς χωρίς να καθιστά απαγορευτική την χρήση, αφού ο όγκος του συνηθίζεται εύκολα.

Εκτός πόλης όμως, όταν κινείσαι με ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω. καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ καλά “στημένο” και ασφαλές. Παραμένει σταθερό, στιβαρό, κι ας το χτυπήσουν ριπές αέρα. Σε προστατεύει καλά, κρύβεσαι αβίαστα πίσω από την ψηλή ζελατίνα, απολαμβάνεις την άνετη θέση οδήγησης και ξεκουράζεις τα πόδια σου στο μπροστινό τμήμα των φαρδιών μαρσπιέ – πάτωμα, που ανασηκώνεται ελαφρά προς τα πάνω. Αναταράξεις δεν νιώθεις καθόλου, ούτε κουνήματα από το μπροστινό τμήμα, αλλά ούτε από το πίσω. Οι αναρτήσεις είναι σφικτές, όπως πρέπει για να το διατηρούν σταθερό ακόμη και στην τελική του, που φτάνει τα 160 χ.α.ω. στο κοντέρ. Και η άνεση δεν λείπει σε αυτές τις συνθήκες, αν και τα αμορτισέρ, με δύο επιβαίνοντες προφορτίζονται καλύτερα και δουλεύουν πιο προοδευτικά.

Στρίβει άνετα σε ανοιχτές καμπές με τους τροχούς να σου εμπνέουν εμπιστοσύνη, δείχνοντας ότι το ζύγισμα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στο μήκος του scooter. Αν και βαρύ, στα 184 κιλά, μόνο στην πόλη θα το αισθανθείς και αυτό κάποιες φορές, ενώ στις ανοιχτές διαδρομές, η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ της ασφάλειας που αυτό προσφέρει. Και τα φρένα του, είναι πολύ λειτουργικά σαν σύνολο, αφού πατώντας και τα δύο δυνατά, σταματούν το GTS άνετα χωρίς τον φόβο του μπλοκαρίσματος. Σύστημα ABS δεν υπάρχει αλλά αν πατάς και τα δύο φρένα, δύσκολα θα γλυστρήσουν οι τροχοί ώστε να νιώσεις την ανάγκη ύπαρξής του. Είναι αλήθεια όμως ότι το πατώντας μόνο το μπροστά, μπορεί να υπερεκτιμήσεις εαυτόν και να δοκιμάσεις την δύναμη της τετραπίστονης δαγκάνας.


Η SYM με το GTS 300 F4 ολοκληρώνει την παρουσία της στα 300 κυβικά με έναν εκπρόσωπο δυνατό σε πολλά σημεία. Είναι καλλίγραμμο, με όμορφα όργανα, προσεγμένες πινελιές και αιχμηρές γραμμές, αλλά και καλή ποιότητα κατασκευής. Διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους και προσφέρει άνεση στους επιβαίνοντες, είναι και σβέλτο αλλά ταξιδεύει και καλά, για κάποιον που θέλει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Σίγουρα προτιμάει τις εκτός πόλης διαδρομές, αλλά θα καλύψει κάθε ανάγκη που θα του ζητηθεί με απόλυτη τιμιότητα. Και το τελευταίο ειδικά, έρχεται να καλυφθεί με τα 4.295euro που κοστίζει, τιμή η οποία ακολουθεί την χαμηλή τιμολογιακή πολιτική της SYM. Η απόδειξη κρύβεται στο ότι ένα πληρέστατο και τίμιο 300άρι όπως το GTS 300 F4, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περισσότερα scooter 250 κυβικών της αγοράς.

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο GTS 300 F4
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 4.295euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 278,3
Διάμετρος/Διαδρομή 75X63mm
Σχέση συμπίεσης 10,5
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Διπλό σωληνωτό, ατσάλινο
Μήκος 2175mm
Πλάτος 760mm
Ύψος σέλας 760mm
Μεταξόνιο 1535mm
Βάρος κενό 184kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 12lt
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 37 mm, διαδρομής 88mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 92mm, προφόρτιση ελατηρίων
   
Φρένα  
Εμπρός Δίσκος 260mm, με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων
Πίσω Δίσκος 260mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-14
Πίσω 140/60-13
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 29,1/8.500
Μέγιστη ροπή 2,6/6.500