city2 WHITE DDIAFANES

SYM

 

sym symphony st200 2015 test cityrider

Η μαύρη απειλή!

 

Της Τζο Λαδά

Η SYM (SanYang Motor) «εξευρωπαΐζει» το ήδη καλοπουλημένο της Symphony, παρουσιάζοντας τη νέα της πρόταση μέσα στη γκάμα των μεσαίων scooter. Με αναβαθμίσεις στον κινητήρα και τη λειτουργία των φρένων, αλλά πολύ πιο εμφανώς στην εικόνα του Symphony ST, η SYM δε μένει μόνο εκεί: Κρατώντας το κόστος κτήσης εξαιρετικά χαμηλά, καταφέρνει και πάλι να πρωταγωνιστήσει στη σκηνή των πωλήσεων της κατηγορίας, καθιστώντας το Symphony ST μια πραγματική απειλή για τους αντιπάλους του.

Η επιλογή του μαύρου χρώματος, από τη γκάμα της εταιρίας (διατίθεται επίσης σε λευκό, γκρι ματ και τιτάνιο, με επιλογή μαύρης ή καφέ σέλας) ως test ride, αποπνέει το σπορ χαρακτήρα και τις καλές επιδόσεις του ST. Μέσα από το μαύρο σώμα των πλαστικών μερών, των εμφανών μερών του κινητήρα, των αναρτήσεων, της εξάτμισης με το προστατευτικό κάλυμμα τύπου carbon look, αναδεικνύονται τα LED σώματα φώτων μπροστά αλλά και στην ουρά. Εκεί πίσω δε, το σύνολο των φώτων αποτελεί ένα κομψοτέχνημα, με το κεντρικό κόκκινο του stop να περιβάλλεται από τα δυο λευκά (όταν είναι σβηστά) σώματα των φλας.

Οι επίσης μαύρες, πεντάμπρατσες 16άρες ζάντες αναδεικνύουν υπέροχα τους δίσκους τύπου “μαργαρίτα” των φρένων, προσθέτοντας έτσι μια ακόμη σπορ πινελιά στο σύνολο.

Εκεί που δεν θα περίμενε κανείς να κυριαρχεί το μαύρο χρώμα είναι στον πίνακα οργάνων. Το αναλογικό κοντέρ έχει μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις για την ταχύτητα, οι οποίες φωτίζονται εσωτερικά μόλις σκοτεινιάσει. Κεντρικά βρίσκεται ο ψηφιακός ολικός και μερικός χιλιομετρητής και κάτω από τη βελόνα βρίσκεται η ψηφιακή ένδειξη του στροφομέτρου, που διαθέτει πολύ μεγάλα ψηφία και τη δυνατότητα εναλλαγής της ένδειξης σε ταχύμετρο, (για τους πιο “γρήγορους”, που ασχολούνται με τις επιδόσεις). “Γιατί τόσο μεγάλα;”, θ΄αναρωτηθεί κανείς. Διότι παρά την ομορφιά και τη διαφορετικότητα που προσφέρει το μαύρο φόντο στις αναλογικές αλλά και τις ψηφιακές ενδείξεις, στην ηλιοφάνεια γίνονται δυσδιάκριτες. Εάν φοράτε κράνος με μαύρη ζελατίνα, γίνονται ακόμη πιο δυσδιάκριτες, εάν φοράτε, δε, και γυαλιά ηλίου, τότε... ελεήστε τον αόμματο! Κάτω δεξιά βρίσκεται η πολύ χρήσιμη ψηφιακή ένδειξη της στάθμης της βεζίνης, με το ρολόι από κάτω της, ενώ στον ίδιο πίνακα πάνω και δεξιά εδράζονται σ’ ένα πινακάκι οι λυχνίες των φλας, της χαμηλής στάθμης βενζίνης, της υψηλής δέσμης των φώτων και της αλλαγής λαδιών.


Το μαύρο χρώμα, που διακατέχει τη συνολική εικόνα του Symphony ST, δίνει την ψευδαίσθηση των ακόμα μικρότερων, από τις ήδη μικρές στην πραγματικότητα, διαστάσεων του συνόλου. Διότι με ύψος σέλας στα 792 μόλις χιλιοστά από το έδαφος, το ST γίνεται άμεσα προσβάσιμο στους μεσαίου ή και χαμηλού ύψους αναβάτες, με το χώρο όμως στο εσωτερικό της ποδιάς και το άνοιγμα του μεσαίου, σε πλάτος, τιμονιού, να δημιουργούν μια άνετη θέση οδήγησης και στους ψηλότερους αναβάτες!

Το μεταξόνιο μήκους 1350mm και το βάρος των 122kg το καθιστά ένα μεσαίο scooter, το οποίο αποτελεί τη συνταγή που κερδίζει στην κατηγορία: Αρκετά μικρό για να ελίσσεται άνετα μέσα στην πόλη, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει οδηγό και συνεπιβάτη στην άνετη και με εξαιρετικό αφρώδες σέλα του, που διαθέτει αντιολισθητικό κάλυμα δύο ραφών καθ’ όλο το μήκος της.

Ανοίγοντας τη σέλα από τον κεντρικό διακόπτη της μίζας, αποκαλύπτεται χώρος ικανός να φιλοξενήσει ένα full face κράνος. Για οτιδήποτε παραπάνω, υπάρχει ένα μικρό ντουλαπάκι στο εσωτερικό της ποδιάς, το οποίο κλειδώνει και διαθέτει παροχή USB για να φορτίζετε το κινητό σας... εν κινήσει. Στο κέντρο αναδιπλώνεται, εάν το επιθυμήσετε, γάντζος, ο οποίος θα φιλοξενήσει αβίαστα τις σακούλες με τα ψώνια σας, τα οποία θ΄ακουμπούν στο ικανοποιητικά μεγάλο κι επίπεδο πάτωμα χωρίς να ενοχλούν τα πόδια σας.

Κατ’ αρχάς, έχουμε να κάνουμε με 44,3 ολόκληρα επιπλέον κυβικά εκατοστά στη χωρητικότητα του κινητήρα από τον προκάτοχο της σειράς Symphony, το SR 125-150. Κατά δεύτερο λόγο, η τροφοδοσία στο νέο “αδέλφι” γίνεται με ψεκασμό (εξ ου και το “i”- injection στο “200i” της ονομασίας του) έναντι του καρμπυρατέρ του 125. Αμέσως - αμέσως έχουμε μια κοσμογονική αλλαγή, που επιφέρει τις ανάλογες βελτιώσεις τόσο στο χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης (υποσχέσεις για 1,9lt/100km από το εργοστάσιο), οσο και στις επιδόσεις του.

Εξίσου πρωτίστης σημασίας είναι και η προσθήκη συστήματος συνδυασμένης πέδησης (“Combined Brake System”- CBS), ξέρεις, αυτό που πατάς το πίσω φρένο και πατιέται μόνο του και το μπροστινό; Αυτό. Μπορεί για τους παλαιότερους αυτές οι βελτιώσεις να περνάνε στα “ψιλά γράμματα”, καθώς δεν υπήρχαν τέτοιες πολυτέλειες στις αρχές των μοτοσυκλετιστικών μας χρόνων, πόσω μάλλον δε πάνω σε μεσαίου κυβισμού scooter! Η ανάγκη, όμως, για ευέλικτη καθημερινή μετακίνηση στα όλο και πιο πολύβουα αστικά κέντρα, “εξανάγκασαν” τις εταιρίες παραγωγής να προικίσουν τα μικρότερα και πλέον, πιο καλοπουλημένα μοντέλα τους με τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Τι σημαίνει αυτό για εσένα; Σημαίνει πως, χωρίς να σου κοστίσει σέντσι παραπάνω, θα έχεις στο στάνταρ εξοπλισμό του Symphony ST 200i σου το CBSάκι σου. Έχεις αμφιβολίες για την ποιότητα του ασφαλτοτάπητα και με τη σκέψη και μόνο του πατήματος της μανέτας του μπροστινού φρένου σε λούζει κρύος ιδρώτας, ενώ παράληλα “βλέπεις το έργο” του γλυστρίματος του μπροστινού καρέ-καρέ στο μυαλό σου; Κανένα πρόβλημα, πάτα μόνο τη μανέτα του πίσω φρένου και το CBS αβίαστα αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα ποσοστό πέδησης και στο μπροστινό. Απίστευτα βολικό και στις περιπτώσεις που το αριστερό σου χέρι είναι απησχολημένο σε υπερέκταση με ή χωρίς χειρονομία προς το διερχόμενο αυτοκίνητο, που άλλαξε λωρίδα χωρίς ν’ ανάψει φλας- και χωρίς να κοιτάξει καθρέφτες, βέβαια.

Το υπερατού της κίνησης του Symphony ST 200i εντοπίζεται στις ταχύτητες 40-90km/h, που είναι και το φάσμα στο οποίο κυρίως θα κινηθείτε. Από το πρώτο στρίψιμο του δεξιού καρπού μέχρι εκεί, η ταχύτητα είναι σταθερά και ήρεμα ανοδική. Μετά τα 40km/h η επιτάχυνση είναι πιο γρήγορη, χωρίς όμως να υπάρχουν εξάρσεις, αποτέλεσμα της μελέτης του ψεκασμού. Η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να χειριστεί το ST όπως ακριβώς θέλει και να έχει έντονη την αίσθηση της ενεργητικής αφάλειας.

Σε ανοιχτό δρόμο το κοντέρ θα φλερτάρει με τα 120km/h, επίδοση που κρίνεται επαρκής για τα δεδομένα μια πόλης, όπου πολύ σπάνια θα καταφέρει κανείς να πιάσει τις πραγματικές επιδόσεις του scooter. Εκεί θα φανεί και η καλή συνεργασία των, κατά τα άλλα, σκληρών αναρτήσεων του ST, με το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο. Μπορεί στα κακοτράχαλα των δρόμων να νιώσετε συχνά-πυκνά ένα μικρό αλλά απολύτως ασφαλές τράνταγμα στο μπροστινό και στα οπίθιά σας, που μπορεί να δυσαρεστήσουν. Όμως το τηλεσκοπικό πηρούνι διαδρομής 100mm και τα δύο αμορτισέρ διαδρομής 80mm θα ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους στις μεγαλύτερες ταχύτητες, προσφέροντας απόλυτη σταθερότητα, με ανεπαίσθητες κι αμελητέες στρεβλώσεις στο πλαίσιο. Εάν αυτό δεν σας ικανοποιεί ακόμη, το σύστημα της πίσω ανάρτησης διαθέτει ρυθμίσεις, που φέρνουν το ST στα μέτρα σας.

Το CBS εντείνει την αίσθηση της ασφάλειας, με το συνδυασμό των δίσκων τύπου “μαργαρίτα” με διάμετρο 260mm μπροστά και 240mm πίσω ν’ αποδεικνύεται πιο δυνατός απ’ όσο θα χρειαζόταν το ST 200i. Το μπροστινό από μόνο του είναι ικανό ν’ ακινητοποιήσει το scooter ενώ το ταυτόχρονο πάτημα των δύο μανετών μπροστινού και πίσω φρένου θα φρενάρει το ST... γρηγορότερα απ’ ότι θα περιμένατε! Με λίγη συνήθεια, αποδεικνύεται ο καλύτερος φίλος του καθημερινού αναβάτη πόλης.

Με τις εκδόσεις των 50, 125 και 150 κυβικών εκατοστών των Symphony SR, η SYM θα μπορούσε να επαναπαυτεί στις δάφνες τις, αφού οι πωλήσεις την έφερναν ήδη στην κορυφή της κατηγορίας. Η προσθήκη του ST 200i είναι απολύτως καίρια στη γκάμα των ήδη επιτυχημένων Symphony μοντέλων της SYM. Με μοντέρνα κι εκλεπτυσμένη, παράλληλα, εμφάνιση σε συνδυασμό με επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση, η τιμή των 2.175€ είναι αυτή που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στον άμεσο ανταγωνισμό. Αυτά που η SYM προσφέρει στο πακέτο “Symphony ST 200i” είναι πραγματικά αξιοζήλευτα.

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Symphony ST 200i CBS
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή € 2.195
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, διβάλβιδος, αερόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 61X57,8
Κυβισμός (cc) 168,9
Σχέση συμπίεσης (:1) 10,2:1
Τροφοδοσία E.F.I.
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο CVT
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική Σχέση μετάδοσης ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος  (mm) 1995
Πλάτος  (mm) 725
Ύψος (mm) 1195
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 792
Μεταξόνιο (mm) 1350
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 7,5
Βάρος (kg) 122
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 100mm
Πίσω Δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ διαδρομής 80mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16
Πίσω 110/70-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με CBS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 12 / 7,500rpm
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 12,5 Nm  / 5,500 rpm

sym_symphony_st200_2015_test_cityrider_2.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_1.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_10.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_3.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_5.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_9.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_6.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_4.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_8.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_7.JPG

sym_symphony_st200_2015_test_cityrider_2.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_14.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_1.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_10.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_3.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_11.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_5.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_9.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_6.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_15.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_4.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_8.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_12.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_13.JPGsym_symphony_st200_2015_test_cityrider_7.JPG