city2 WHITE DDIAFANES

Yamaha

yamaha tmax dx kinisi st 9

Max και στον εξοπλισμό!

H τελευταία, μεγάλη σε έκταση ανανέωση του ΤΜΑΧ, εκτός από τις όποιες αλλαγές, συμπεριλάμβανε και την δημιουργία διαφορετικών εκδόσεων για το maxi scooter της Yamaha. Πέραν από το standard μοντέλο, διαθέσιμες είναι πλέον και οι εκδόσεις SX και DX. Στην δοκιμή που ακολουθεί, εξετάζουμε το TMAX DX, το πιο max των TMAX, σε ότι αφορά στον εξοπλισμό! 

 

Πολλές είναι οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του TMAX. Πρώτα απ΄όλα η σχεδίαση, η οποία χωρίς να ξεφεύγει από τα πρότυπα της οικογενείας, αποπνέει φρεσκάδα και δυναμισμό, υιοθετώντας πιο sport γραμμές. Το πλαίσιο, παραμένει κατασκευασμένο από αλουμίνιο αλλά έχει επανασχεδιαστεί, με στόχο το μικρότερο βάρος, διατηρώντας όμως (η ακόμα και βελτιώνοντας στα σημεία) τα χαρακτηριστικά ακαμψίας του. Δομικά, μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η επιμήκυνση κατά 40 χλστ. του επίσης αλουμινένιου ψαλιδιού. Το βάρος του νέου ΤΜΑΧ, είναι κατά 9 κιλά μειωμένο σε σχέση με αυτό του προηγούμενου μοντέλου, αν και η έκδοση DX της δοκιμής, όντας υπερεξοπλισμένη, ζυγίζει 216 κιλά, όποτε η διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι 6 κιλά.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, η προσθήκη Traction Control (ΤCS) και ηλεκτρονικού γκαζιού (YCC-T Yamaha Chip Controlled Throttle) ήταν τα μεγάλα νέα, με την δεύτερη εφαρμογή να επιτρέπει και την προσθήκη του συστήματος D-Mode, που προσφέρει δύο διαφορετικά “προγράμματα” απόδοσης του κινητήρα, το “T” (Τown), για κίνηση στην πόλη και το “S” (Sport), για γρήγορη οδήγηση.

yamaha tmax dx kinisi st 15

Ηλεκτρονικών συνέχεια, με το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, που η Yamaha ονομάζει “Smart Key”. O πίνακας οργάνων είναι επίσης νέος, αποτελούμενος από δυο αναλογικά ρολόγια (ταχύμετρο και στροφόμετρο), με μια TFT ψηφιακή οθόνη ανάμεσα τους. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα μεγάλωσε σε μέγεθος, αυξάνοντας ανάλογα και τα επίπεδα πρακτικότητας, ενώ –παραδόξως πως σε τέτοιου είδους αλλαγές- προστέθηκε (αντί να αφαιρεθεί) σύστημα μοχλισμού στην πίσω ανάρτηση. Οι αλλαγές συμπληρώνονται με ένα νέο, μικρού μεγέθους και κεκλιμένο τελικό εξάτμισης.

 

Πως διαφοροποιείται λοιπόν η έκδοση DX από τις άλλες δύο και ποια είναι τα εξτρά στοιχεία που φέρει στον εξοπλισμό της; To Cruise Control είναι ένα από αυτά. Ενεργοποιείται από διακόπτη στο αριστερό grip, σε οποιαδήποτε ταχύτητα πάνω από τα 50 χλμ./ώρα και διατηρεί τα επιλεγμένα χιλιόμετρα σταθερά, χωρίς να κρατά κανείς ανοιχτό το γκάζι, ανεξαρτήτως από τις συνθήκες του δρόμου (ανωφέρεια ή κόντρα αέρας). Επίσης, μέσω ενός άλλου διακόπτη, με τις ενδείξεις “+ και -”, o αναβάτης μπορεί να αυξομειώνει τα χιλιόμετρα κίνησης από το αριστερό grip. H μεγάλη ζελατίνα, στην έκδοση DX, ρυθμίζεται ηλεκτρικά μέσω ενός επίσης ξεχωριστού διακόπτη στο αριστερό grip.

yamaha tmax dx leptomeries 9

Το πίσω αμορτισέρ είναι ρυθμιζόμενο (προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης), ενώ υπάρχει μια πολύ έξυπνη εφαρμογή, αυτή του κλειδώματος του κεντρικού stand, που προσφέρει εξτρά αντικλεπτική προστασία. Επίσης, το TMAX στην έκδοση DX, φέρει εργοστασιακά συστήματα θέρμανσης των grip αλλά και της σέλας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η δυνατότητα σύνδεσης του κινητού του αναβάτη με το σύστημα “My TMAX Connect”.

yamaha tmax dx leptomeries 14

Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί με την ανάλογη εφαρμογή στο κινητό σας και δίνει πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εξής: σύστημα παρακολούθησης δικύκλου (χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα GPS), απομακρυσμένη λειτουργία κόρνας και φλας, ειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας, ειδοποίηση ταχύτητας, γεωγραφικά όρια και αναφορά διαδρομής. Tέλος, το DX (όπως και οι άλλες δύο εκδόσεις) είναι εξοπλισμένο με το σύστημα D-AIR της Dainese, που ανοίγει αυτόματα τον αερόσακο των jacket D-AIR της Dainese, σε περίπτωση σύγκρουσης.
 

Το TMAX παρουσιάστηκε πριν 16 χρόνια, γκρεμίζοντας τα στεγανά που ήθελαν τα scooter να είναι απλά μεταφορικά μέσα με αδιάφορη συμπεριφορά στο δρόμο. Η Yamaha πρωτοπόρησε (και δεν ήταν η πρώτη της ή τελευταία της φορά) και το τόλμησε, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στους παραδοσιακούς - σκληροπυρηνικούς μοτοσυκλετιστές που δεν μπορούσαν με τίποτα να δεχτούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα… μονόγκαζο με συμπεριφορά πολύ καλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από αυτή μιας μοτοσυκλέτας μεσαίου κυβισμού! Αυτά πλέον αποτελούν ιστορία, κανείς στις μέρες μας δεν αμφισβητεί τις δυνατότητες του TMAX και αν υπάρξει κανείς, οι τρελές πωλήσεις που σημειώνει σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης (και όχι μόνο), είναι η καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση!

yamaha tmax dx kinisi st 13

Αυτό που χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή το TMAX, ήταν η άψογη ποιότητα και εργονομία του. Βλέπετε, η Yamaha δεν ήθελε να βρίσκουν πατήματα και ψεγάδια οι διάφοροι επικριτές ώστε να βγάζουν την… χολή τους. Το καλό είναι ότι αυτή η “κληρονομιά”, έχει μεταφερθεί και στις μέρες μας, με το TMAX DX, να παρουσιάζει μια άψογη ποιοτικά εικόνα, που άνετα συγκρίνεται με αυτή πολύ πιο ακριβών μοτοσυκλετών. Βαφή, συναρμογή, υλικά, όλα στην κορυφή! Σε ότι αφορά στην εργονομία, και πάλι, δύσκολα θα βρεθεί κάποιο στοιχείο που να αποτελέσει αφορμή γκρίνιας. Θέση οδήγησης που αφήνει μια σαφή “μέσα” στο scooter αίσθηση αλλά χωρίς να αποκόπτει τον οδηγό από τα τεκταινόμενα γύρω του.

yamaha tmax dx leptomeries 4

Το τιμόνι έρχεται πολύ φυσικά στα χέρια του αναβάτη, ενώ ο χώρος για τα πόδια είναι αρκετός και η επίπεδη σέλα προσφέρει ευχέρεια μετακινήσεων πάνω της. Αν υπάρχει κάτι που απαιτεί συνήθεια είναι η διάταξη των διακοπτών στα grip, που απαιτούν κάπως μακριούς αντίχειρες και δάχτυλα για να τους φτάνεις “στο φτερό”. Mετά από λίγες μέρες πάντως τους συνηθίζεις και τους λειτουργείς με κλειστά μάτια. Πολύ βολική επίσης η θέση του χειρόφρενού, με το λεβιέ του να βρίσκεται στο αριστερό grip, ασφαλίζοντας και απασφαλίζοντας πειστικά και εύκολα.

…μην το ξεχνάμε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει και υψηλά επίπεδα πρακτικότητας. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος χώρος κάτω από την σέλα, θα χωρέσει ένα full face και ένα jet κράνος μαζί με μικροπράγματα, ενώ η  πρόσβαση σε αυτόν γίνεται ανοίγοντας την σέλα από ένα κουμπί που βρίσκεται στην κορυφή του τούνελ της ποδιάς, κοντά στον αναβάτη. Δίπλα σε αυτό το κουμπί, υπάρχει και ένα άλλο, που ανοίγει το σκέπαστρο του χώρου όπου βρίσκεται καλυμμένη η τάπα της βενζίνης, τοποθετημένη, επίσης στο τούνελ της ποδιάς.

yamaha tmax dx leptomeries 13

Στην δεξιά πλευρά της ποδιάς, υπάρχει ντουλαπάκι με ικανοποιητικό χώρο, το οποίο στο βάθος του έχει παροχή ρεύματος 12V. Σε ότι αφορά στην σέλα τώρα, στην αρχή σε τρομάζει λίγο, με την έννοια ότι το αφρώδες της είναι “ρηχό”, όμως τελικά αποδείχτηκε ιδιαίτερα άνετη και αναπαυτική ακόμα και σε πολύωρη παραμονή επάνω της, ενώ άνετο αποδείχθηκε το TMAX DX και για το δεύτερο άτομο.

 

Από το πρώτα μέτρα με το DX, αυτή η γνώριμη αίσθηση που χαρακτηρίζει τα TMAX, κάνει έντονη την παρουσία της. Αισθάνεσαι ότι οδηγάς ένα εξαιρετικά “δεμένο”, στιβαρό και “συμπαγές” δίτροχο, με το βάρος του να εξαφανίζεται, ακόμα και στις πολύ μικρές ταχύτητες, χάρη στο πολύ καλό ζύγισμα. Ο κινητήρας δουλεύει πολύ “γλυκά”, ακούγεται σαφώς δικύλινδρος και μπάσος και στο άνοιγμα του γκαζιού, προσφέρει δυναμική επιτάχυνση που πολλές φορές, ειδικά μέσα στους δρόμους της πόλης, ενεργοποιεί το traction control. Ένας τομέας που ξεχωρίζει άμεσα, είναι αυτός των αναρτήσεων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες μονάδες μοτοσυκλετών και μάλιστα καλών!

yamaha tmax dx kinisi st 2

Εκπληκτική συμπεριφορά, που “διαβάζει” συνεχώς τον δρόμο, αποβαίνοντας χωρίς δράματα και αστάθειες, τις ανωμαλίες και τις κακοτεχνίες. Σε συνεργασία με τον “αφανή ήρωα”, το επανασχεδιασμένο πλαίσιο του TMAX, δεν υπάρχει καμία οδηγική συνθήκη στην οποία θα αισθανθεί το scooter και ο αναβάτης, άβολα. Πόλη; Φυσικά! Ναι, είναι maxi scooter, ναι, έxει όπως όλα τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας εγγενείς περιορισμούς λόγο όγκου, ναι τα κιλά του δεν τα λες λίγα. Όμως δεδομένων όλων αυτών, είναι εντυπωσιακό το πώς το TMAX DX μπορεί και κινείται έυκολα ακόμα σε δύσκολες κυκλοφοριακά συνθήκες, με το πολύ καλό του ζύγισμα και την ελαφριά για τα κιλά του αίσθηση να αποδεικνύονται πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα. Στον ανοικτό δρόμο, όπου τα TMAX ανέκαθεν μπορούσαν να κινηθούν με μεγάλες αξιώσεις, είναι που τελικά εκτιμώνται τα εξτρά της DX έκδοσης. Η ρυθμιζόμενη ηλεκτρικά ζελατίνα έρχεται πανεύκολα και γρήγορα στην πιο ψηλή της θέση, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με την προστασία της ποδιάς, ένα απάνεμο αόρατο “κουκούλι” για τον οδηγό.

yamaha tmax dx kinisi st 10

Το cruise control ρυθμίζεται στα χιλιόμετρα που οι συνθήκες και η κρίση του καθενός ορίζουν ως ιδανικά και αυτό ήταν! Το TMAX μετατρέπεται σε touring, ικανό να καλύψει χωρίς πρόβλημα μεγάλες αποστάσεις. Η δοκιμή του, έτυχε να συμπέσει με κάποιες πολύ κρύες χειμωνιάτικες ημέρες και τα θερμαινόμενα grip μαζί με την θερμαινόμενη σέλα έκαναν θαύματα. Ειλικρινά τώρα, αν τοποθετηθεί μια έξτρα κουβέρτα για να καλύπτει τα πόδια στον μέγιστο βαθμό, το TMAX DX μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα από τα καλύτερα χειμερινά τουριστικά δίτροχα! Με κάτι τέτοιο θα έβγαινα άνετα στην εθνική με ψόφο και χιονόνερο, βράδυ, για ένα μεγάλο ταξίδι. Με μια μοτοσυκλέτα, αν αυτή δεν ήταν κάποιο Touring, συμπαθάτε με, αλλά θα έπρεπε να είναι πολύ μεγάλη ανάγκη για να πράξω κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι όμως μόνο η προστασία και το… χουχούλιασμα που κάνουν την έκδοση DX ιδανική για τουρισμό, είναι επίσης και το ότι ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες, διατηρεί την σταθερότητα του και δεν επηρεάζεται από τους στροβιλισμούς που δημιουργεί το εκτόπισμα του, αλλά ούτε και από τον αέρα.

yamaha tmax dx kinisi st 12

Το TMAX φτάνει πανεύκολα στα 160 χιλιόμετρα και είναι ικανό ακόμα και να τερματίσει το αναλογικό κοντέρ του (180+) σε ιδανικές συνθήκες! Oπότε σταθερές ταχύτητες ταξιδιού από 120 μέχρι 150 χιλιόμετρα μπορούν να διατηρηθούν άνετα αλλά πολύ περισσότερη σημασία έχει το ότι άνετα θα κάθεστε και θα αισθάνεστε και εσείς. Τώρα αν επιλέξει κανείς να βγει από την εθνική και να ακολουθήσει επαρχιακούς δρόμους και σφιχτά στροφιλίκια, κανένα πρόβλημα! Η sport ταυτότητα του ΤΜΑΧ δεν έχει αλλοιωθεί, ίσα – ίσα που έχει βελτιωθεί στα σημεία λόγο του νέου πλαισίου και του μακρύτερου ψαλιδιού, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά υπό κλίση και κατεβάζοντας την ισχύ πιο πειστικά στο δρόμο. Με φρένα που προσφέρουν πολύ ισχύ και δεν στερούνται αίσθησης, με τις εκπληκτικές αναρτήσεις που αναφέρθηκαν και σε προηγούμενη παράγραφο και με τον δικύλινδρο κινητήρα να συνεργάζεται πολύ καλά με το CVT στην ρύθμιση “S” του D-Mode, μπορεί κανείς να διασκεδάσει πραγματικά σε δρόμους με στροφές. Όχι “τηρουμένων των αναλογιών” και “για τα δεδομένα των scooter” αλλά με μοτοσυκλετιστικά δεδομένα!
 

Το TMAX DX, είναι το πιο ολοκληρωμένο και πολυτελές TMAX που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Ένα δίτροχο που χωρίς να κάνει παραχωρήσεις, μπορεί να σας μεταφέρει καθημερινά στην δουλειά σας, να σας ταξιδέψει με χαρακτηριστική άνεση και να σας προσφέρει διασκέδαση σε εκδρομές του ΣΚ. Αυτός ο πολυχρηστικός χαρακτήρας μάλιστα, προσφέρεται “πακέτο”, μαζί με πολύ υψηλά επίπεδα άνεσης και προστασίας, καθώς και με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Τα 13.900 ευρώ που κοστίζει, δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέο ποσό, το φέρνει δε, σε ότι αφορά στο κόστος αγοράς, απέναντι σε πολύ αξιόλογες μοτοσυκλέτες. Το θέμα είναι όμως ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν είναι μοτοσυκλέτα αλλά –μην σας προκαλεί έκπληξη- δεν είναι ούτε και scooter. Είναι TMAX! Μια μοναδικών χαρακτηριστικών ιδέα της Yamaha, που μετά από 16 χρόνια εξέλιξης έχει φτάσει στο πιο υψηλό της επίπεδο και στην περίπτωση της DX έκδοσης, στο πιο πλούσια εξοπλισμένο.
Μπορεί πλέον να έχουν παρουσιαστεί πιο ισχυρά, πιο ταξιδιάρικα, πιο στριφτερά μοντέλα παρόμοιας φιλοσοφίας, κανένα όμως δεν έχει τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του TMAX. Ένα και μοναδικό…  και η μοναδικότητα, κοστίζει… 


Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX SX
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 13.900
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 530
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68x73
Συμπίεση (:1)  10,9
Τροφοδοσία  Ηλ. Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2.200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1.420-1.475
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   216
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 χλστ, διαδρομή 120 χλστ.
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117χλστ.
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15''
Πίσω  160/60-ZR15''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267mm με δαγκάνες 2 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  46/6.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5,4/5.250





yamaha_tmax_dx_kinisi_st_10.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_9.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_17.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_14.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_11.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_8.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_4.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_7.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_6.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_2.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_1.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_12.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_16.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_13.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_3.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_5.jpgyamaha_tmax_dx_kinisi_st_15.jpg
yamaha_tmax_dx_leptomeries_2.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_3.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_7.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_10.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_1.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_14.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_13.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_5.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_8.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_6.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_4.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_9.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_12.jpgyamaha_tmax_dx_leptomeries_11.jpg