city2 WHITE DDIAFANES

Διάφορα ταξιδιωτικά

kypseli 4

H αίγλη του παρελθόντος

 

Βρίσκεται μόλις δύο περίπου χιλιόμετρα από την Ομόνοια και κάποτε το να έχεις διαμέρισμα -ή ακόμα καλύτερα - ρετιρέ σε μια από τις πολυκατοικίες της Κυψέλης ήταν όνειρο για την αστική τάξη.

Στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 η Κυψέλη γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθισή της σαν περιοχή, για να περάσει στη λήθη όταν άρχισε η εσωτερική “μετανάστευση” στην Αθήνα καθώς πολλοί απέφευγαν εν λόγω περιοχή, λόγω “νέφους” και κίνησης, και προτιμούσαν να εγκατασταθούν στα πιο ήσυχα -και in- προάστια.

Σήμερα η Κυψέλη προσπαθεί να βρει κομμάτι από την πρότερη ζωή της, ενώ τα κτήρια της θα μαρτυρούν πάντα το ιστορικό παρελθόν της.

Πολυκατοικίες άρχισαν να ξεφυτρώνουν στην Κυψέλη στη δεκαετία του ‘50 και έγιναν must για την αστική τάξη της εποχής. Όλοι έχουμε δει τη γνωστή ταινία “Θα σε κάνω βασίλισσα” με τον Θανάση Βέγγο που τελικά άφησαν την παλιά μονοκατοικία για να εγκατασταθούν σε ρετιρέ της Κυψέλης.

Οι πολυκατοικίες της περιοχής έχουν ένα ενιαίο τετραγωνισμένο μοτίβο θα μπορούσε να πει κανείς, επηρεασμένες από το ρεύμα Μπάουχαους και (λιγότερο) Aρ Ντεκό της εποχής.

Τα διώροφα νεοκλασικά στριμώχνονται ανάμεσα στις πολυκατοικίες και καταφέρνουν μάλιστα να επιζούν, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Είναι πραγματικά στολίδια που θυμίζουν άλλες εποχές, με τις γειτονιές που έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Μια γειτονία που με 80.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο αποτελεί  μακράν την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδος, ενώ “παίζει” πολύ ψηλά και στην παγκόσμια κατάταξη, κοντράροντας πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας!

Μόνο για αυτό αξίζει μια επίσκεψη σε αυτή την ιστορική γειτονιά της Αθήνας, κατά προτίμηση ημέρες και ώρες που δεν έχει κίνηση. Η χαλαρή περιήγηση στα στενά της, θα σας αποκαλύψει ποικίλες εικόνες και χρώματα.

kypseli_3.jpgkypseli_1.jpgkypseli_4.jpgkypseli_5.jpgkypseli_2.jpgkypseli_6.jpg