city2 WHITE DDIAFANES

Χρήσιμα μοτοσυκλέτας

scoot pap

Που πλεονεκτεί το κάθε ένα; 



 

Στην ελληνική πραγματικότητα, όταν το ζητούμενο είναι η καθημερινή δίτροχη μετακίνηση με κάτι μικρό σε κυβικά, οι επιλογές είναι δύο: Scooter ή παπί, παπί ή scooter. Ένα δίλλημα το οποίο είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της πορείας τους, έχουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν πολλοί αναβάτες. Ποια είναι η απάντηση λοιπόν;

Ο ορθολογισμός και η πρακτική προσέγγιση των πραγμάτων! Με την έννοια του ότι είτε πρόκειται για παπί, είτε για scooter, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ή για να το θέσουμε καλύτερα, κάπου υπερτερεί το ένα και κάπου το άλλο, οπότε αν κάποιος αξιολογήσει σωστά τις ανάγκες του και λάβει υπόψιν ορισμένα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι μόνο κερδισμένο θα βγει.

Ας τα δούμε αναλυτικά λοιπόν, βάση μια λίστας που θα πρέπει να απασχολεί κάθε ενδιαφερόμενο που πρόκειται να αγοράσει ένα μοντέλο από αυτές τις δύο κατηγορίες (μέχρι 150 κ.εκ.)

Κόστος αγοράς

Κατά κανόνα, τα παπιά είναι πιο προσιτά στην αγορά τους. Είναι πιο απλά στην κατασκευή, οι κινητήρες τους, τα δομικά αλλά και τα επί μέρους τμήματα τους έχουν αποσβέσει εδώ και χρόνια το κόστος σχεδίασης και εξέλιξης τους, ενώ η παραγωγή τους είναι μαζική. Πόντος για τα παπιά λοιπόν.

Κόστος χρήσης

Αμφότερα αυτά τα δίτροχα, έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την οικονομία. Θα λέγαμε λοιπόν ότι εν πολλοίς το κόστος χρήσης εξαρτάται από τον τρόπο που οδηγεί κανείς και το είδος των διαδρομών που κάνει. Ακόμα και το πιο οικονομικό μοντέλο της αγοράς, θα κάψει αν το οδηγά κανείς επιθετικά μέσα στην πόλη ή το πηγαίνει τέρμα γκάζι στους ανοικτούς δρόμους. Iσοπαλία εδώ, από εσάς εξαρτάται.

Συντήρηση

Τα παπιά είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αερόψυκτα και η κατασκευαστική τους φιλοσοφία επιτρέπει εύκολη πρόσβαση παντού. Η δε απλότητα τους, δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και εξειδικευμένα εργαλεία, ενώ η δημοφιλία τους, εγγυάται ότι ακόμα και ο μηχανικός γεωργικών μηχανημάτων του πιο απομονωμένου χωριού στην Ελλάδα, θα μπορέσει να βγάλει άκρη μαζί τους. Τα scooter έχουν περισσότερα πλαστικά (άρα απαιτούν και περισσότερο λύσιμο) ενώ είναι πιο περίπλοκα. Πιο εύκολη η συντήρηση για τα παπιά λοιπόν.

Ανταλλακτικά

Εξαρτάται, αν μιλάμε για original ανταλλακτικά. Αλλά όπως ήδη έχει ειπωθεί, τα παπιά είναι τα πλέον δημοφιλή δίκυκλα στην χώρας μας αλλά και στον κόσμο, οπότε υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός μεταχειρισμένων ή third-party ανταλλακτικών σε ένα επίσης τεράστιο εύρος τιμών. Μάλλον και εδώ τα παπιά υπερτερούν

Άνεση

Scooter εννοείται! Πολύ πιο μεγάλες και ανατομικές σέλες, φαρδιές ποδιές για να ακουμπήσει τα πόδια του ο αναβάτης όπως θέλει και μέριμνα για εξίσου αναπαυτική εμπειρία για τον συνεπιβάτη. Ξεκάθαρος πόντος για το scooter λοιπόν.

Προστασία

Οι ποδιές των scooter εκτρέπουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα παπιά τον αέρα και προστατευτούν επαρκώς από τα νερά της βροχής. Επίσης, το γεγονός ότι είναι πιο δεκτικά στην τοποθέτηση αξεσουάρ όπως ζελατίνες και “κουβέρτες” τους δίνει και πάλι έναν ξεκάθαρο βαθμό.

Πρακτικότητα

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, τα τυχόν ντουλαπάκια στην ποδιά αλλά και ο γάντζος που πολλά scooter φέρουν σε αυτό το σημείο, είναι στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από τα παπιά. Και σε αυτή την περίπτωση, τα scooter είναι οι νικητές

Ευκολία οδήγησης

Είναι ένας τομέας που σαφώς απασχολεί του νέους αναβάτες. Ποια οδηγούνται πιο εύκολα λοιπόν; Τα scooter ή τα παπιά; Μάλλον τα scooter, καθότι δεν απαιτούν από τον οδηγό τους να εναλλάσσει σχέσεις, έστω και ημιαυτόματα. Από την άλλη βέβαια, αν κάποιος σκοπεύει να μεταβεί στον κόσμος της μοτοσυκλέτας αργότερα, τα παπιά έχουν μεγαλύτερη συγγενική σχέση με αυτές, σε ότι αφορά στον τρόπου που οδηγούνται (αλλαγές ταχυτήτων  στο αριστερό πόδι, φρένο στο δεξί).

Συμπέρασμα

Δεν έχει νόημα να κάτσει να αθροίσει κανείς το σε ποιες κατηγορίες υπερτερούν τα scooter ή τα παπιά και να κάνει σούμα. Το πιο σωστό είναι να ιεραρχήσει κανείς τις ανάγκες του και με βάση αυτές να καταλήξει στα όποια συμπεράσματα.

Αν σας ενδιαφέρει λοιπόν ή οικονομία, ένα απλό δίτροχο μέσο το οποίο πετυχαίνει της απολύτως μικρότερη τιμή κόστους ανά διανυθέν χιλιόμετρο, τότε το  παπί είναι το όχημα σας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην οικονομία καυσίμου, και τα scooter είναι πολύ οικονομικά αλλά στα έξοδα σε ένα μήκος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα δαπανηθούν σε συντήρηση, αναλώσιμα και ανταλλακτικά.

Από την άλλη, τα scooter μπορεί να έχουν σε γενικές γραμμές ένα πιο υψηλό κόστος χρήσης αλλά είναι πολύ πιο άνετα και πρακτικά από τα παπιά και σας προστατεύουν καλύτερα από αέρα και βροχή. Αν λοιπόν αυτές οι κατηγορίες είναι για εσάς πρωτίστης σημασίας, τότε μην το σκέπτεστε, scooter!