Έτσι ενεργούν οι δράστες, τι προσέχουμε |
Του Θοδωρή Ξύδη
Με αφορμή τις δεκάδες απάτες στις αγοραπωλησίες οχημάτων, που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει τον τρόπο δράσης των εγκληματιών. Στόχος η ενημέρωση και η αποτροπή κάθε πολίτη που θέλει να προχωρήσει σε αγορά ή πώληση του οχήματός του, από το να γίνει και αυτός άλλο ένα θύμα απάτης. Οι συμβουλές που προκύπτουν έμμεσα από την παρακάτω ανακοίνωση πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά.
Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που έχουν ως εξής:
Οι δράστες ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων
Μέσω του διαδικτύου, οι δράστες αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.
Αφού επικοινωνήσουν με τους κατόχους, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.
Έπειτα, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.
Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται - πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους.
Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.
Οι δράστες ως πωλητές των οχημάτων
Ο επόμενος τρόπος δράσης των εγκληματιών όπου αρχικά καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές,
Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του.
Έπειτα καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του.
Εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον λογαριασμό, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό.
Η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.
Οι έξι συμβουλές που προκύπτουν έμμεσα από τον τρόποι δράσης των εγκληματιών έχουν ως εξής:
1) Αν βρίσκεστε σε διαδικασία αγοράς ή πώλησης οχήματος μην λειτουργείτε παρορμητικά.
2) Διασταυρώστε από την δική σας την πλευρά τη μεταφορά των χρημάτων στον λογαριασμό σας, αν είστε εσείς ο πωλητής του οχήματος, άσχετε με το χαρτιά που σας δείχνει ο αγοραστής.
3) Επιδιώξτε να βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με ίδιο τον πωλητή ή αγοραστή του οχήματος.
4) Αν ο πωλητής ή αγοραστής του οχήματος αποφεύγει την απευθείας συνάντηση μαζί σας τότε απομακρυνθείτε από την αγορά ή πώληση και ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία.
5) Μην καταβάλλετε προκαταβολές σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς να έχει περάσει το όχημα στην κατοχή σας.
6) Μην καταβάλλετε προκαταβολές σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς να έχετε δει το όχημα.