Σταμάτησε η πώληση της σε όλο τον κόσμο |
Η χρήση βενζίνης με μόλυβδο έλαβε τέλος σε παγκόσμια κλίμακα, τον Ιούλιο του 2021, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μετά από μια καμπάνια 20 ετών για να εκλείψει μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια υγεία στον πλανήτη.
Χάρη στη συνεργασία των κυβερνήσεων όλων των χωρών του κόσμου, ο μόλυβδος… μας τελείωσε.
Το πρόγραμμα για το περιβάλλον (UNEP) του ΟΗΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για την κατάργηση της βενζίνης που είχε ως πρόσθετο τον καρκινογόνο μόλυβδο, ενώ η κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο υπολογίζεται πως θα γλιτώσει την παγκόσμια οικονομία από έξοδα 2.45 τρισεκατομμύρια δολαρίων!
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, δήλωσε πως η κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο θα προλάβει περί το ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους σε ετήσια βάση, από καρδιοπάθειες, εμφράγματα και καρκίνο, και θα προστατεύσει τα παιδιά, των οποίων το IQ ζημιώνεται με την έκθεση τους στον μόλυβδο.
Ξεπερνώντας έναν αιώνα θανάτων και ασθενειών που είχαν πλήξει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και είχαν οδηγήσει σε μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος, η τροχιά της ανθρωπότητας αλλάζει προς το καλύτερο, μέσα και από μια διαρκώς επιταχυνόμενη μετάβαση σε πιο καθαρά οχήματα και στην ηλεκτροκίνηση.
Το τέλος της βενζίνης με μόλυβδο ήρθε επίσημα τον Ιούλιο, όταν τα πρατήρια της Αλγερίας σταμάτησαν να την διαθέτουν στους καταναλωτές.
Η βενζίνη με μόλυβδο κινούσε τα οχήματα από το 1922, όταν στο καύσιμο προστέθηκε τετραμεθυλικός μόλυβδος ως βελτιωτικό επιδόσεων.
Μέχρι το 1970, σχεδόν όλη η βενζίνη που παρήγαγαν τα διυλιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα περιείχε μόλυβδο, με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον, που υπέφερε σε αέρα και έδαφος.
Οι περισσότερες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου είχαν απαγορεύσει την βενζίνη με μόλυβδο έως την δεκαετία του 1980, αλλά οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου συνέχιζαν να την διαθέτουν μέχρι και το 2002.
Εκείνη τη χρονιά, το UNEP ξεκίνησε τη Συνεργασία για Καθαρά Καύσιμα και Οχήματα (PCFV), την συμμαχία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα πίσω από την καμπάνια, ενώ για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη βενζίνη με μόλυβδο και οι χώρες του “τρίτου κόσμου” χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2021.
Η κίνηση για την κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο βρήκε και υπερνίκησε αντιστάσεις των τοπικών παραγωγών πετρελαίου και μολύβδου, ενώ χρειάστηκαν αναβαθμίσεις σε διυλιστήρια και παροχή τεχνικής βοήθειας για τη μετάβαση στην αμόλυβδη.
Επόμενος στόχος του UNEP, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση.