Από το 2023 |
Από το 2023, ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας αυτοκινήτων Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) θα ξεκινήσει να βαθμολογεί τα ηλεκτρονικά βοηθητικά συστήματα στα αυτοκίνητα, όπως τα Autonomous Emergency Braking και Lane Support Systems, για την ικανότητα τους να εντοπίζουν μοτοσυκλέτες και να αντιδρούν σωστά, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
Συχνά οι μοτοσυκλέτες δεν ανιχνεύονται σωστά από τους αισθητήρες των προηγμένων βοηθητικών ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοκινήτου (advanced driver assistance systems ή ADAS), ή οι αντιδράσεις των συστημάτων δεν είναι επαρκείς.
Το 2015 μια έρευνα από τον RDW, τον κρατικό τεχνικό φορέα οχημάτων της Ολλανδίας, διαπίστωσε πως αυτοκίνητα με προηγμένα ανάλογα τεχνολογικά συστήματα όπως το Adaptive Cruise Control, μπορούσαν μεν να εντοπίζουν τις μοτοσυκλέτες, όμως όταν οι αναβάτες μοτοσυκλέτας οδηγούσαν στην άκρη της λωρίδας τυος, τα συστήματα δεν αντιδρούσαν καλά. Σε πολλές δοκιμές, ο οδηγός χρειάστηκε να προβεί σε δικές του ενέργειες για να αποφύγει ατύχημα.
Ο RDW διερεύνησε την ορατότητα των μοτοσυκλετών από τα οχήματα με πρωτοποριακά βοηθητικά συστήματα, που ελέγχουν την ταχύτητα τους, μετά από αίτημα της FEMA και οργανώσεων των Ολλανδών μοτοσικλετιστών. Έκτοτε, τόσο ο RDW όσο και η FEMA πιέζουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να ενταχθούν οι αναβάτες μοτοσυκλέτας στις προδιαγραφές των δοκιμών αυτών των συστημάτων.
Για να υποστηρίξουν τον οδηγό στο να αποφύγει ένα ατύχημα ή να μετριάσει τις συνέπειες του, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσφέρουν τεχνολογία αποφυγής ατυχημάτων που αντιδρά στις καταστάσεις με αυτόνομο φρενάρισμα και προειδοποιήσεις του οδηγού σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Συστήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανιχνεύουν ευάλωτους χρήστες του δρόμου (πεζοί, ποδηλάτες και αναβάτες μοτοσυκλέτας), ονομάζονται AEB/LSS για VRU, εκ των AEB = Autonomous Emergency Braking (αυτόνομο φρενάρισμα πανικού), LSS = Lane Support Systems (συστήματα βοήθειας στην αλλαγή λωρίδας) για VRU = Vulnerable Road Users ήτοι για Ευάλωτους χρήστες του δρόμου.
Τα παραπάνω συστήματα έχουν σχεδιαστεί να αλλάζουν κατεύθυνση ή να φρενάρουν αυτόνομα ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα με πεζούς, ποδηλάτες και αναβάτες μοτοσυκλέτας.
Τα καλά νέα είναι πως ο Euro NCAP,ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας αυτοκινήτων εισάγει πλέον πρωτόκολλα για να δοκιμάζει αυτά τα συστήματα, με τις δοκιμές τους να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα τεστ.
Για τον σκοπό αυτό εξελίχθηκαν ειδικά ανδρείκελα μοτοσικλετιστών, και εγκρίθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στα νέα τεστ του Euro NCAP από το 2023.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη του ο Euro NCAP την ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας. Κι επειδή βλέπουμε ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων να τοποθετούν ανάλογα βοηθητικά συστήματα σε όλα τα οχήματα τους, και όχι μόνο στα κορυφαία εξ’ αυτών, οι δοκιμές του Euro NCAP θα βοηθήσουν να κρατηθούν μακριά από τους δρόμους όσα βοηθήματα αποδειχθούν ανεπαρκή ή επικίνδυνα.
Από τον Απρίλιο του 2021, η FEMA έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξελίξει έναν KPI (Key Performance Indicator, ήτοι Βασικό Δείκτη Απόδοσης / Επιδόσεων) για την ασφάλεια οχήματος που να να εστιάζει στους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθώς επί του παρόντος ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων με βαθμολογία Euro NCAP τεσσάρων και πέντε αστεριών αγνοεί την ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας!
Πηγές: FEMA, Wim Taal, Euro NCAP