Θα "χτυπηθούν" άσχημα τα μοντέλα αμερικανικής προέλευσης |
Μέχρι τώρα, όσοι παρακολουθείτε το bikeit! θα πρέπει να είστε πολύ καλά ενημερωμένοι για τον εμπορικό πόλεμο που έχει πλέον κηρυχτεί μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αφού έχουν καλύψει εκτενώς το θέμα.
Αν παρ΄ όλα αυτά θέλετε να “φρεσκάρετε” την μνήμη σας επισκεφτείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:
ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης – Δασμολογικός “πόλεμος”!
Παύση της “εκεχειρίας”, ξεκινά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ!
Με τον “πόλεμο” αυτόν να έχει ξεκινήσει λοιπόν, η Ευρώπη για πρώτη φορά συγκεκριμενοποιεί και ξεκαθαρίζει τα… αντίμετρα που έχει πάρει, με μια λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ, στα οποία θα επιβληθεί ένα +25% καπέλο σε τελωνειακούς δασμούς!
Στην λίστα πέρα από γνωστά… παραδοσιακά προϊόντα των HΠΑ, όπως τα jean της Levis και το bourbon Jack Daniels, συμπεριλαμβάνονται φυσικά και μοτοσυκλέτες και όταν μιλάμε για μοτοσυκλέτες και Αμερική, δύο είναι οι εταιρείες που μας έρχονται στο μυαλό, η Harley-Davidson και η Indian.
H 10σέλιδη λίστα - ανακοίνωση της EE, φυσικά και συμπεριλαμβάνει τις δύο αυτές εταιρείες όπως και οποιοδήποτε δίτροχο (ή και τετράτροχο) έχει προέλευση ΗΠΑ, εισάγεται στην Ευρώπη και υπερβαίνει τα 500 κ.εκ. σε χωρητικότητα κινητήρα (ναι, λες και βγάζουν commuter 125 κ.εκ. στην Αμερική…).
Από τη 20η Ιουνίου του 2018 λοιπόν, όποια μοτοσυκλέτα εμπίπτει σε αυτά που ορίζει η ανακοίνωση της ΕΕ, θα φορολογείται με ένα +25% κατά την εισαγωγή της στην Ευρώπη ενώ – και αυτό είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά- θα υπάρξει και μια δεύτερη δέσμη μέτρων αργότερα.
Συγκεκριμένα, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να φορολογούν και μετά τις 23 Μαρτίου 2021 τις ευρωπαϊκές πρώτες ύλες χάλυβα και αλουμινιού που εισάγουν με 25% και 10% αντιστοίχως, τότε η ΕΕ θα επιβάλει ένα ακόμα πρόσθετο “χαράτσι” 25% στα αμερικανικά προϊόντα και από αυτό δεν εξαιρούνται οι μοτοσυκλέτες φυσικά!
Συνοψίζοντας λοιπόν, μέχρι σήμερα, οι τελωνειακοί δασμοί για τις μοτοσυκλέτες που εισάγονται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, είναι 6%. Μετά την 20η Ιουνίου 2018, θα αυξηθούν κατά 25%, ενώ αν δεν υπάρξει κάποια λύση ή συμφωνία στο θέμα μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τότε θα υπάρξει και δεύτερη, επιπλέον αύξηση στους τελωνειακούς δασμούς, κατά 25% και πάλι.