Καθρέπτες σαν "ανάποδα" φτερά αεροπλάνου |
Τι ρόλο επιτελούν οι καθρέπτες σε μια μοτοσυκλέτα; Τον προφανή, δηλαδή να προσφέρουν στον αναβάτη ένα είδωλο των τεκταινομένων προς τα πίσω. Η Honda όμως, βάση σχεδίων που κατέθεσε προς κατοχύρωση, αναθέτει στους καθρέπτες και έναν άλλο ρόλο, αυτό του αεροδυναμικού βοηθήματος.
Τα ζητούμενα σε μια μοτοσυκλέτα επιδόσεων, σε ότι αφορά στο αεροδυναμικό σκέλος, είναι ο χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας, η ελαχιστοποίηση των αναταράξεων και η δημιουργία κάθετης φοράς δυνάμεων προς τα κάτω, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και φόρτιση των τροχών, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες.
Τα περίφημα winglets, για τα οποία είχε γίνει πολύ “ντόρος” στα MotoGP, επιτελούσαν ακριβώς αυτό το έργο. Δημιουργούσαν με την ροή του αέρα κάθετες δυνάμεις οι οποίες επενεργούσαν στον μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, αντισταθμίζοντας το φαινόμενο του “ελαφρώματος” του μπροστινού τροχού “στα πολλά”.
Ήδη έχουν παρουσιαστεί μοτοσυκλέτες παραγωγής με winglets (Aprilia RSV4 1100 Factory, Ducati Panigale V4R, Kawasaki H2R) και τώρα είναι η Honda που σκοπεύει να πράξει το ίδιο, με κάπως διαφορετική προσέγγιση. Αντί λοιπόν να τοποθετήσει “πτερύγια” στο ρύγχος ή στο πλάι του fairing, η Honda εκμεταλλεύεται ένα ήδη εκτεινόμενο στοιχείο των “πολιτικών” μοτοσυκλετών, τους καθρέπτες.
Προσδίδοντας, όπως βλέπουμε και στα σχέδια, ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα στο “καβούκι” των καθρεπτών, δημιουργεί κάθετες δυνάμεις σε αυτούς, οι οποίες φορτίζουν το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας στις υψηλές ταχύτητες.
Δεν πρόκειται για κάτι άπιαστο τεχνολογικά, η Honda απλά εφήρμοσε ανεστραμμένα τον σχεδιασμό των φτερών των αεροπλάνων που δημιουργεί άντωση. Το φτερό του αεροπλάνου έχει διατομή τέτοια, που δημιουργεί δύο διαφορετικές ταχύτητες στην ροή του αέρα, στην πάνω και στην κάτω πλευρά του.
Χονδρικά, είναι αυτή η διαφορά ταχυτήτων στην ροή του αέρα που δημιουργεί άντωση, δηλαδή μια κάθετη δύναμη με φορά προς τα πάνω. Αναστρέφοντας αυτή την σχεδίαση, η Honda δημιουργεί επίσης δυνάμεις κάθετες, αλλά με φορά προς τα κάτω.
Ακόμα δεν είμαι γνωστό σε ποια μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιηθεί η πατέντα αυτή αλλά το φημολογούμενο και ριζικά ανανεωμένο CBR1000RR Fireblade, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.