Υψηλά επίπεδα τεχνολογίας |
Μας έρχεται από την Αυστραλία και δη την εταιρεία του κυρίου Alfred Boyadgis - το οποίο διαβάζεται "Μπογιατζής" και μυρίζει βέβαια Ελληνική καταγωγή. Η Forcite έφτιαξε τη φήμη της κατασκευάζοντας κράνη snowboard, ώσπου αυτό το κομμάτι της επιχείρησης πουλήθηκε και πλέον ο νέος στόχος ονομάζεται κράνος μοτοσυκλέτας.
Το πρώτο της μοντέλο είναι στα τελευταία στάδια εξέλιξης και πρόκειται για ένα "έξυπνο" κράνος που ενσωματώνει διάφορες νέες τεχνολογίες συνδεσιμότητας και επεξεργασίας δεδομένων.
Κάτω από το εντυπωσιακό ανθρακονημάτινο κέλυφος, το κράνος της Forcite έχει ενσωματωμένη μια κάμερα δράσης (action camera) στην περιοχή του σαγονιού, τα τεχνικά στοιχεία της οποίας ακόμη δεν είναι γνωστά, πέραν του ότι θα διαθέτει σίγουρα σταθεροποίηση εικόνας.
Η επικοινωνία του ανατίθεται σε ένα κιτ Bluetooth, το οποίο θα συνδέεται με το τηλέφωνο για να μεταφέρει στα ακουστικά εντός του κράνους ήχο από μουσική, κλήσεις ή φωνητικές οδηγίες πλοήγησης (GPS), ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συσκευή επικοινωνίας (intercom) με τον συνεπιβάτη και άλλους μοτοσυκλετιστές της παρέας, εφόσον βρίσκονται εντός εμβέλειας του Bluetooth.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ωστόσο του Forcite είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων μέσα στο ίδιο το κράνος, μετρώντας γυροσκόπιο, βαρόμετρο, επιταχυνσιόμετρο, υψόμετρο και δέκτη GPS. Μέσω αυτών το κράνος θα είναι σε θέση να παράξει πρωτογενή δεδομένα τηλεμετρίας και περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει με αυτά.
Με τα σημερινά δεδομένα στα λεγόμενα "έξυπνα" κράνη, η συντριπτική πλειοψηφία βασίζεται στους ανάλογους αισθητήρες του τηλεφώνου με το οποίο συνδέονται για να προσφέρουν τέτοια πληροφορία, ωστόσο η Forcite πρωτοτυπεί δίνοντας στο κράνος της την αυτονομία να συλλέξει τα δικά του δεδομένα.
H Forcite μας λέει πως χρησιμοποιεί μια μπαταρία λιθίου που αντιστέκεται σε κάθε είδους κακοποίηση, δηλαδή υπόσχεται πως δε θα βραχυκυκλώσει (και ... εκραγεί) όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να την τρυπήσει, σπάσει, λυγίσει ή κοπανήσει. Ευτυχώς, γιατί σίγουρα δε θα θέλαμε να έχουμε ένα εύφλεκτο και ασταθές εξάρτημα σε επαφή με το κεφάλι μας.
Ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά θα μείνει προς το παρόν αναπάντητο: πόσο καταλήγει το βάρος του κράνους με όλα αυτά που θα κουβαλά; Μάλλον αυτά θα τα μάθουμε όταν ανακοινωθούν τα πλήρη τεχνικά στοιχεία του, προφανώς όταν θα είναι πια έτοιμο για παραγωγή.
Αυτή τη στιγμή το Forcite δεν έχει φτάσει στην αγορά, ωστόσο η εταιρεία έχει ανακοινώσει έναν γύρο δοκιμών με πραγματικούς μοτοσυκλετιστές που εθελοντικά εγγράφονται ως υποψήφιοι δοκιμαστές του κράνους στον δρόμο. Ατυχώς, αυτό αφορά μόνο την Αυστραλία σε πρώτη φάση.
Ανάλογα, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για λιανική τιμή και χρόνους παραγωγής και διάθεσης, ούτε καν αν πρόκειται να πιστοποιηθεί για την Ε.Ε. και άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ζούμε σε μια εποχή που όλα μεταλλάσσονται σε κάτι πιο "έξυπνο" και, κατά πώς φαίνεται, τα παιδιά μας στο μέλλον θα επιλέγουν κράνος ανάλογα με την ανάλυση της βασικής κάμερας ή την πιστότητα του ήχου από τα ενσωματωμένα ηχεία.
Forcite Helmet Systems