city2 WHITE DDIAFANES

 7375d8c03c33ef42e87e055f351ba707 XL Πρόταση για την "μοτοσυκλέτα" του μέλλοντος 

 

Το επόμενο βήμα της εξέλιξης στα προσωπικά μέσα μεταφοράς, θα είναι αυτό της επίγειας αποδέσμευσης τους, με τις μετακινήσεις να γίνονται πλέον από αέρος. Ναι, η πτήση προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, με το σημαντικότερο να είναι ότι στον αέρα υπάρχει πολύς χώρος, δεν απαιτούνται υποδομές (δρόμοι) για να κινηθεί ένα ιπτάμενο όχημα και οι τροχιές που μπορούν να διαγραφούν είναι άπειρες.

Με βάση αυτό το σκεπτικό και προκειμένου να υπάρξει μια συγκέντρωση όλων των ιδεών  γύρω από το θέμα, δημιουργήθηκε ο υποστηριζόμενος από την Boeing ο διαγωνισμός, Go Fly. Σε αυτόν συμμετέχουν εφευρέτες και δημιουργοί, με σκοπό να κατασκευάσουν ιπτάμενα οχήματα μεταφοράς ενός ατόμου. 

Υπάρχουν βέβαια κανόνες, περιορισμοί και προϋποθέσεις: η πτητική μηχανή θα πρέπει να έχει την δυνατότητα μεταφοράς ενός ατόμου σε απόσταση 20 μιλίων (~32 χιλιόμετρα) χωρίς ανεφοδιασμό ή επαναφόρτιση, να μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα (VTOL- Vertical Take Off & Landing), να έχει χαμηλά επίπεδα θορύβου και ρύπων (σε περίπτωση χρήσης κινητήρα εσωτερικής καύσης), να είναι εύκολη και απλή στο πιλοτάρισμα της και τέλος, να μην καταλαμβάνει χώρο μεγαλύτερο από αυτό ενός μέσου αυτοκινήτου.

Μια από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό είναι και αυτή της ομάδας φοιτητών από το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, με την πτητική μηχανή που ονομάζεται “Aria”. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μισό κλωβό, που θυμίζει ντιζαϊνάτη αυγοθήκη, μέσα στον οποίο κάθεται ο επιβάτης – πιλότος. 

Στην βάση του κλωβού αυτού, βρίσκονται δύο αντίθετά περιστρεφόμενοι έλικες, οι οποίο κινούνται από ηλεκτρικά μοτέρ. Το Aria, θα έχει την δυνατότητα πτήσης με ταχύτητες λίγο κάτω από τα 150 χλμ./ώρα, με αυτονομία που –βάση των κανονισμών του διαγωνισμού- δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 32 χιλιόμετρα. 

Προς το παρόν, έχει δημιουργηθεί και δοκιμαστεί ένα υπό κλίμακα μοντέλο του οποίου την πτήση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο επισυναπτόμενο video. Θα ακολουθήσει το 1:1 κλίμακας μοντέλο, που θα δοκιμαστεί με dummy και στην συνέχεια, στην τελική φάση, θα γίνουν και οι επανδρωμένες δοκιμές. 

Η ομάδα έχει λάβει ήδη την αρχική χρηματοδότηση από την Boeing και συνεχίζει την εξέλιξη του Aria, με σκοπό φυσικά την πρωτιά και το μεγάλο έπαθλο που αγγίζει τα 1.000.000 δολάρια!