city2 WHITE DDIAFANES

 9f78c9db8d5bce663e38321801209201 XL  Υποχρεωτικά βάση του νόμου θα αρχίσει η εγκατάσταση τους 

Πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα των μοτοσυκλετιστών σε όλον τον κόσμο, μπαριέρες ασφαλείας που να λαμβάνουν υπόψη τους και τους αναβάτες δικύκλων. Μόνο που ασφάλειά μας δεν είναι, κατά πως φαίνεται, παντού πρώτη προτεραιότητα.

Στην Ιταλία πάντως, μετά από χρόνια διαμαρτυριών και προτάσεων, η κυβέρνηση δεήθηκε να ψηφίσει τον σχετικό νόμο που προβλέπει πως σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας θα πρέπει να μπουν μπαριέρες που να είναι ασφαλείς και για τους μοτοσυκλετιστές.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φτιάχτηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Danilo Tonitelli και τον Γραμματέα Michele Dell’ Orco, ως απάντηση στη διαχρονική καμπάνια #salvamotociclisti (δηλαδή σώστε τους μοτοσυκλετιστές).

Σύμφωνα με τον Τύπο της γειτονικής χώρας, η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε, ψηφίστηκε και τίθεται σύντομα σε εφαρμογή. Αυτή προβλέπει πως τέτοιες μπαριέρες θα πρέπει να εγκατασταθούν υποχρεωτικά σε όλες τις στροφές με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερης των 250 μέτρων.

Αφορά κάθε νέο δρόμο που πρόκειται να κατασκευαστεί, προσαρμογή υπαρχόντων δρόμων σε σημεία που περιλαμβάνουν αλλαγές κατεύθυνσης και προβλέπει επίσης την ανανέωση των μπαριέρων σε δρόμους όπου, ακόμη κι αν δεν υπάγονται στην παραπάνω τεχνική περιγραφή (δηλαδή στροφή με τη συγκεκριμένη καμπυλότητα), έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 5 ατυχήματα με τραυματισμό ή θάνατο δικυκλιστή από μπαριέρα τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα δίκυκλα σε κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη και το παράδειγμά της ελπίζουμε να αφυπνίσει τις αρχές και άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας που διαθέτει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα “προστατευμένα” από μπαριέρες-λαιμητόμους.

Το πρόβλημα με την υπάρχουσα υποδομή είναι πως έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει στα οχήματα που εμπλέκονται σε ατύχημα να φεύγουν εκτός δρόμου, ωστόσο στην ιδιαίτερη περίπτωση του δικύκλου ο αναβάτης (αλλά και η μηχανή του) χωρούν να περάσουν ή να σφηνώσουν από κάτω, δημιουργώντας έτσι δύο προβλήματα.

Αφενός δεν επιτελούν το έργο για το οποίο υποτίθεται πως σχεδιάστηκαν, μα πιο σοβαρός και απειλητικός είναι ο κίνδυνος να χτυπήσει ο αναβάτης στις κάθετες δοκούς που στηρίζουν τις μπαριέρες και οι οποίες λειτουργούν ως τεράστιες λεπίδες μπροστά σε ένα ανθρώπινο σώμα που σέρνεται με ταχύτητα κατά πάνω τους.

Η λύση είναι απλή και υπάρχει στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες: προσαρμόζεται ένα ενιαίο κομμάτι (μέταλλο ή πλαστικό) στο κάτω μέρος της μπαριέρας, γεμίζοντας έτσι το κενό με μια επιφάνεια που δεν επιτρέπει στο σώμα να περάσει από κάτω, ούτε αφήνει τις όρθιες δοκούς στήριξης εκτεθειμένες να απειλούν με ακρωτηριασμό ό,τι πέσει πάνω τους.

Κοινώς, το ζήτημα δεν άπτεται ούτε υψηλής τεχνολογίας, ούτε ιδιαίτερα υψηλού κόστους – αν, εν πάση περιπτώσει, κάποιος θέλει να κοστολογήσει την ανθρώπινη ζωή ή την αρτιμέλεια. Απλά θέλει μιαν απόφαση που να δείχνει πως ο μοτοσυκλετιστής θεωρείται ισότιμος Έλληνας πολίτης ακόμη και μετά την απομάκρυνση εκ του εκλογικού κέντρου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις νέες μπαριέρες που θα αρχίσει άμεσα να εγκαθιστά η Ιταλική κυβέρνηση, καθώς δοκιμάζονται σε κρούσεις με φορτηγό και αυτοκίνητο.