city2 WHITE DDIAFANES

Skyteam

skyteam skymax 125 test cistyrider

Blast from the past

 

Της Τζο Λαδά

Θυμάσαι τότε που η έξοδος του Σαββάτου ήταν στα παγκάκια στο πάρκο, με μπύρα απ’ το περίπτερο και αράδα μπροστά μας τα Chally και τα Daxάκια, να συζητάμε όλοι για την καινούρια φιλτροχοάνη που θα του “δώσει” λίγο ακόμη γκάζι; Θυμάμαι να λες... Κοίτα τώρα τι μηχανάκι πήρα για τεστ, να κάνεις replay στο μυαλό σου όλες εκείνες τις στιγμές! Γιατί... “μόδα είναι και γυρίζει” και με το Skymax 125, γυρίζει καλά!


“Perfecto” δερμάτινα μπουφάν, ντισκοτέκ και μπλούζες με βάτες. Όσοι έχετε γεννηθεί τη δεκαετία του ’70 και του ’80, θα θυμάστε σίγουρα τα μηχανάκια που κυκλοφορούσαν κατά κόρον έξω από σχολεία, καφετέριες, ντισκοτέκ, πάρκα και πλατείες: Ζετάκια, Chally, Dax, παπιά Cub “φτιαγμένα” 90άρια στρογγυλοφάναρα, γαλάζια ή κόκκινα χωρίς ποδιά. Η Honda είχε την τιμητική της στην κατηγορία! Οι μαγικές εκείνες μικρές μοτοσυκλέτες, που αμέσως έκαναν “upgrade” στα μάτια των κοριτσιών για την κοινωνική κατάταξη του εκάστοτε νεαρού που τα οδηγούσε σε “αλήτη μηχανόβιο”, το οποίο και αυτόματα σήμαινε πως όπως κι αν σε γέννησε η μανούλα σου, από το πάρτυ θα έφευγες δικάβαλο με ραντεβού.

Η μόδα όμως αλλάζει και μαζί με τα ρούχα και τα κλαμπάκια άλλαξε σταδιακά και αναπόφευκτα και ο σχεδιασμός των μοτοσυκλετών. Πιο μεγάλες, πιο μυώδεις, πιο αεροδυναμικές μοτοσυκλέτες, στο κυνήγι της απόλυτης “τελικής” στο, ψηφιακό πλέον, κοντέρ. Το ίδιο και στα μικρότερα scooter, ή moped. Ρόδα (ή και “μόδα”) είναι και γυρίζει, όμως και χορεύοντας παράλληλα στο ρυθμό της εποχής που αποζητά πιο οικονομικές λύσεις για τη μετακίνηση, κάποιοι στην Αγγλετέρα σκέφτηκαν πως δε χρειάζεται να σπάνε το κεφάλι τους για να δώσουν κάτι καινούριο στο μοτοσυκλετιστικό αγοραστικό κοινό. Μονάχα εκείνο που τους λείπει, εκείνο που αγάπησαν παράφορα στα 15 τους και τώρα ονομάζουν “αποφράδα” εκείνη την ημέρα που πήγαν στην τροχαία για να κάνουν τη μεταβίβαση της άδειάς του.


Η παρθενογέννεση, κατά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έγινε μία φορά πριν από 2014 χρόνια. Και, όπως θ’ άκουγε κάθε φοιτητής εικαστικών τεχνών, τίποτε δεν έχει σχεδιαστεί που να μην έχει πάρει έστω την έμπνευσή του από κάτι προγενέστερο. Στην περίπτωσή του Skymax, αλλά και ολόκληρης της γκάμας μοτοσυκλετών της αγγλικής Skyteam, οι σχεδιαστές δεν πήραν απλά “μια έμπνευση” από προγενέστερες μοτοσυκλέτες, απλά και ξεκάθαρα αντέγραψαν τους εφηβικούς μας έρωτες, των οποίων η παραγωγή σταμάτησε δυο δεκαετίες τώρα. Και μας τους ξαναπροτείνει σε απίστευτα χαμηλές τιμές! Το Skymax 125 δεν είναι παρά η αντιγραφή του Dax της Honda, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, παρακαλώ, σε εκδόσεις 50 και 70 κυβικών εκατοστών. Η Skyteam κράτησε τη χωρητικότητα των 50cc του κινητήρα για τους 16χρονους εκκολαπτόμενους μοτοσυκλετιστές και “ανανέωσε” τη “μεγάλη” έκδοση του πολυαγαπημένου Dax δίνοντάς του μεγαλύτερο κινητήρα, στα 125cc.

Ήμουν τυχερή και τις ημέρες της δοκιμής είχα την ευκαιρία να οδηγήσω ένα “γνήσιο” Honda Dax τριακονταετίας. “Πάει ακόμα, το σκυλί!”, διαπίστωσε ο ιδιοκτήτης του πάνω στην κουβέντα μας, “από το ’83 το έχω και ξέρεις πόσα μηχανάκια έχω αλλάξει από τότε; Αυτό όμως δεν το πούλησα ποτέ”. Και πολύ καλά έκανε, διαπίστωσα κι εγώ με τη σειρά μου, αφού παρά την εμφανή ταλαιπωρία του, το πιστό μοτοσυκλετάκι γυρνούσε όλη τη μέρα σε κάθε διαδρομή, λειτουργώντας απροβλημάτιστα. Και πόσο τυχερή ήμουν, που είχα στη διάθεσή μου τη “βελτιωμένη” του έκδοση, το Skymax με τα 125 κυβικά του, τη μίζα του και την δισκοφρενάρα διαμέτρου 155mm μπροστά!


Πόσα χρόνια είχα να καθίσω στη μακριά και άνετη σελάρα, με ύψος 780mm από το έδαφος, ιδανικό για να πατήσω τα πόδια μου γερά κάτω και παράλληλα να μην είμαι στριμωγμένη σαν ακριδάκι που ετοιμάζεται να κάνει το άλμα του. Και πόσο άνετα φιλοξενεί δύο άτομα, χωρίς να χρειάζεται ν’ ακουμπούν καν μεταξύ τους (εάν όμως αυτό είναι επιθυμητό, μπορείτε να φρενάρετε λίγο πιο απότομα και η συμβία θ’ ακουμπήσει πάνω σας, ιδιαίτερα αν δεν έχει πιαστεί από τη χρωμιωμένη σχάρα-παύλα-χειρολαβή συνεπιβάτη).

Το τιμόνι αποτελείται από δύο κυρτά χερούλια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ξεσφίξουν πανεύκολα από τη βάση τους και να διπλώσουν κάτω από το λαιμό της μοτοσυκλέτας, κάνοντας έτσι εύκολη τη μεταφορά του δεμένο πάνω σ’ ένα τροχόσπιτο, φερ’ ειπείν. Όσοι κάνουν τις διακοπές τους κατ’ αυτό τον τρόπο (οι οποίοι “κατασκηνωτές” είναι εκθετικά αυξανόμενοι χρόνο με το χρόνο), θα βρουν τεράστια ευκολία στις μικρές τους μετακινήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουν το “καραβάνι” τους από τη θέση του!

Το πλάτος του τιμονιού είναι μικρό, το οποίο παραξενεύει στην αρχή τον αναβάτη, βοηθά όμως απίστευτα στην κίνηση του συνόλου ανάμεσα από αυτοκίνητα, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο στις μετακινήσεις.

Η προσθήκη μίζας στο Skymax, σε σχέση με τον Ιάπωνα πρόγονό του, διευκολύνει κι αυτή με τη σειρά της τη ζωή μου, αφού απλώς γυρνάω το κλειδί, πατάω μια μιζιά και είμαι έτοιμη να φύγω. Στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, υπάρχει πάντα και η επιλογή της μανιβέλας δεξιά! Η υποδοχή για το κλειδί αυτό καθ’ αυτό, βρίσκεται παραδοσιακά αριστερά, πάνω στο κατακόκκινο πλαίσιο, κοντά στο λαιμό της μοτοσυκλέτας. Αυτό θ’ αποτελέσει πρόβλημα στην πορεία, καθώς ψάχνοντας τινί τρόπω κλειδώνει το τιμόνι και διπλώνοντάς το δεξιά κι αριστερά, αναπόφευκτα κάποια στιγμή αυτό “βρήκε” πάνω στο κλειδί και το στράβωσε.


Το κινητηράκι των 125cc λειτουργεί αρκετά δυναμικά, σε σχέση με αυτό που περίμενα. Ανεβάζει στροφές με άμεση απόκριση στο γκάζι, δημιουργώντας μου αίσθηση ενεργητικής ασφάλειας, όση μπορούν να σου δώσουν τα 125 κυβικά δηλαδή. Μέχρι τα 90km/h θα κινηθεί άψογα, από ΄κει κι έπειτα δεν θ’ ανεβάσει γρήγορα στα 100 και κατόπιν στα 110 κι εκεί αρχίζω να νιώθω γλυκές ταλαντώσεις στο τιμόνι, καθ’ ότι το κέντρο βάρους του Skyteam βρίσκεται στο πίσω μέρος του, όπου εδράζεται κι ο κινητήρας. Οι σχέσεις, τέσσερις στον αριθμό, κι έχω και συμπλεκτάκι, γιατί είμαι μάγκας και μου αρέσει να οδηγώ όπως οι “μεγάλοι”!

Ο δίσκος των 155mm μπροστά μού αρέσει πάρα πολύ οπτικά, μου δίνει άγριες διαθέσεις αλλά θέλει προσοχή στη χρήση του, αφού σε έκτακτες περιστάσεις του τύπου “πετάχτηκε αυτοκίνητο από STOP και τσαρουχώνω τα φρένα για να μη γίνω χαλκομανία” κρίνεται υπερβολικά δυνατός για το συγκεκριμένο δίτροχο, καθώς όπως είναι φυσικό, το ελαφρύ μπροστινό σύστημα θα διπλώσει και χρειάζεται μαεστρία για να μην πέσεις από μόνος σου, τελικά!

Το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από τη σέλα κι ανοίγει με τη δικιά του κλειδαριά. Έχει χωρητικότητα 5,5lt, υπερδιπλάσια από τον πρόγονό του (το Dax 70cc διέθετε ρεζερβουάρ 2,5lt), το οποίο σημαίνει ότι θα το γεμίσω και μετά θα με ξεχάσουν στο βενζινάδικο! Του χρόνου πάλι, παιδιά! Πάνω στο ρεζερβουάρ θα βρω και μια ανταλλακτική ασφαλειούλα, που θα με βοηθήσει σε τυχόν δύσκολες στιγμές (δε χρειάστηκε, όμως) χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθώ το συνεργείο.


Η Skyteam μας άγγιξε “εκεί που πονάει”. Στις εφηβικές αναμνήσεις, στις ξέγνοιαστες βόλτες με τα πιστά μας μοτοσυκλετάκια, που πολλοί τότε αποχωρίστηκαν για τις χάρες μεγαλύτερων μοτοσυκλετών, με καλύτερες επιδόσεις και άλλες δυνατότητες. Όμως πόσοι δεν είναι αυτοί που αναπολούν εκείνες τις στιγμές του παρελθόντος; Τώρα, μπορούν εν μέρει να τις αναβιώσουν αποκτώντας ένα ολοκαίνουριο Dax-άκι ή και ζετάκι (έχει κι από αυτά τ’ αγαπημένα να μας προσφέρει η Γηραιά Αλβιώνα).

Και πόσο πιο εύκολο να σου το κάνει, αφού η Hellinmoto σου προσφέρει όλο το πακέτο με μόλις 1270€;
Για όσους εξακολουθούν να έχουν εφηβικές ανησυχίες (εκείνη η φιλτροχοάνη που λέγαμε;), διατίθενται κιτ για καρμπυρατέρ κι εξάτμιση, καθώς και μαρσπιέ συνεπιβάτη τύπου BMX (τι λες τώραααααα;;;). Μάλιστα, η Skyteam δε στάθηκε μονάχα εκεί και, πέραν της “απλής” έκδοσης του Skymax 125, διαθέτει στη γκάμα της και το Skymax Pro, με τηλεσκοπικό χρυσό upside-down πιρούνι και δίσκο διαμέτρου 240mm μπροστά. Τρέλανέ με...

Κατασκευαστής Skyteam
Μοντέλο ST125-6
Αντιπρόσωπος Hellinmoto
Τιμή / Εγγύηση 1.270€ / 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 52.4Χ57mm
Κυβισμός 124 cc
Σχέση συμπίεσης 9.0:1
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI
Εκκίνηση Μίζα, μανιβέλα
Κιβώτιο 4 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου γέφυρας
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 570
Ύψος (mm) 1015
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 780
Μεταξόνιο (mm) 1085
Ίχνος (mm)  
Γωνία κάστερ (mm)  
Ρεζερβουάρ (lt) 5,5
Βάρος (kg) 78
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πηρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 3.50-10"
Πίσω 3.50-10"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 155mm
Πίσω Ταμπούρο 

skyteam_skymax_125_test_cistyrider_6.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_3.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_4.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_7.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_9.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_2.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_5.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_10.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_11.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_8.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_1.JPG

skyteam_skymax_125_test_cistyrider_6.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_3.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_4.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_7.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_9.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_2.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_14.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_5.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_13.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_10.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_11.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_8.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_12.JPGskyteam_skymax_125_test_cistyrider_1.JPG